Artykuł sponsorowany

Regulacje prawne dotyczące stosowania artykułów silikonowych w przemyśle spożywczym

Regulacje prawne dotyczące stosowania artykułów silikonowych w przemyśle spożywczym
Obojętny chemicznie, a jednocześnie bardzo odporny silikon da się praktycznie dowolnie formować, z uwagi na swą strukturę jest on też materiałem wyjątkowo łatwym do utrzymania w czystości. Nie wpływa na smak i zapach wchodzących w kontakt z nim produktów. Nic więc dziwnego, że tak chętnie wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym. Jest to jednak obwarowane licznymi przepisami. Każdy kraj dysponuje własnymi regulacjami szczegółowymi w tej sprawie, zazwyczaj jednak precyzują one jedynie ogólne normy unijne, a konkretnie obowiązujące obecnie rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W Polsce wiążąca jest ponadto ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zgodnie z tą ostatnią, aby móc produkować materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – również te silikonowe – dany zakład musi uprzednio uzyskać wpis do specjalnego rejestru prowadzonego przez właściwego terenowo państwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego.

Dobra praktyka produkcyjna

Art. 3 wspomnianego rozporządzenia nr 1935/2004 narzuca zaś na taki zakład obowiązek wytwarzania rzeczonych wyrobów i materiałów w zgodzie z tzw. dobrą praktyką produkcyjną. Oznacza to konieczność wdrożenia odpowiedniej organizacji i gruntownego przeszkolenia personelu, zwłaszcza w temacie krytycznych etapów produkcji. Produkcja ta musi być odpowiednio udokumentowana, podobnie jak systemy zapewnienia i kontroli jakości. Bezpieczeństwo substancji stosowanych w produkcji artykułów silikonowych dla przemysłu spożywczego powinno być monitorowane przy udziale Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, a zależy ono m.in. od wyboru materiałów wyjściowych, których wytwarzanie objęto odrębnymi przepisami.

Tworzywa sztuczne w branży spożywczej

Wszystkie te wymogi spełnia chociażby firma Larkis, która przestrzegać musi ponadto rozporządzenia (WE) nr 10/2011 z 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zgodnie z nim w produkcji wykorzystywać można wyłącznie substancje dozwolone na podstawie stosownego unijnego wykazu. Rozporządzenie wyznacza też ograniczenia w zakresie stosowania tych substancji, czyli np. maksymalną ilość, jaka może migrować do żywności w kontakcie z nią (60 mg/kilogram). Ilość ta nie może bowiem zagrażać zdrowiu ludzkiemu, zmieniać składu produktów spożywczych w sposób niemożliwy do przyjęcia ani pogarszać ich cech organoleptycznych (smak, wygląd, zapach), co narzuca z kolei rozporządzenie nr 1935/2004. Zobowiązuje ono też do należytego znakowania artykułów silikonowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, tak by możliwe było prześledzenie drogi takiego artykułu na wszystkich etapach jego powstawania oraz obrotu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.