Regulacje prawne dotyczące stosowania artykułów silikonowych w przemyśle spożywczym
Dobra praktyka produkcyjna
Art. 3 wspomnianego rozporządzenia nr 1935/2004 narzuca zaś na taki zakład obowiązek wytwarzania rzeczonych wyrobów i materiałów w zgodzie z tzw. dobrą praktyką produkcyjną. Oznacza to konieczność wdrożenia odpowiedniej organizacji i gruntownego przeszkolenia personelu, zwłaszcza w temacie krytycznych etapów produkcji. Produkcja ta musi być odpowiednio udokumentowana, podobnie jak systemy zapewnienia i kontroli jakości. Bezpieczeństwo substancji stosowanych w produkcji artykułów silikonowych dla przemysłu spożywczego powinno być monitorowane przy udziale Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, a zależy ono m.in. od wyboru materiałów wyjściowych, których wytwarzanie objęto odrębnymi przepisami.Tworzywa sztuczne w branży spożywczej
Wszystkie te wymogi spełnia chociażby firma Larkis, która przestrzegać musi ponadto rozporządzenia (WE) nr 10/2011 z 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zgodnie z nim w produkcji wykorzystywać można wyłącznie substancje dozwolone na podstawie stosownego unijnego wykazu. Rozporządzenie wyznacza też ograniczenia w zakresie stosowania tych substancji, czyli np. maksymalną ilość, jaka może migrować do żywności w kontakcie z nią (60 mg/kilogram). Ilość ta nie może bowiem zagrażać zdrowiu ludzkiemu, zmieniać składu produktów spożywczych w sposób niemożliwy do przyjęcia ani pogarszać ich cech organoleptycznych (smak, wygląd, zapach), co narzuca z kolei rozporządzenie nr 1935/2004. Zobowiązuje ono też do należytego znakowania artykułów silikonowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, tak by możliwe było prześledzenie drogi takiego artykułu na wszystkich etapach jego powstawania oraz obrotu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana