Artykuł sponsorowany

Nie tylko chleb i bułki, czyli popularne rodzaje pieczywa

Nie tylko chleb i bułki, czyli popularne rodzaje pieczywa

Pieczywo to jeden z najchętniej kupowanych produktów spożywczych. Nic w tym dziwnego, skoro jest głównym elementem śniadań i kolacji, a także dodatkiem do innych posiłków. Stanowi dobre źródło węglowodanów i ma niską zawartość tłuszczu. Choć najpopularniejszymi przedstawicielami pieczywa są chleby i bułki, których wybór jest ogromny, to prócz nich istnieją inne równie smaczne wypieki. Sprawdźmy zatem jakie są pozostałe rodzaje pieczywa?

Co prócz chlebów i bułek proponują piekarnie?

Chleby i bułki to podstawowy asortyment oferowany przez piekarnie oraz sklepy spożywcze. Ich wybór jest tak duży, że czasami stojąc przed stoiskiem z pieczywem trudno się zdecydować, czy kupić chleb razowy, chleb jasny, chleb pszenny, czy chleb orkiszowy. Równie duży wybór panuje wśród bułek, gdzie poza tradycyjnymi kajzerkami, bagietkami oraz bułkami wrocławskimi znajdziemy np. ciabatty. Jednak prócz dwóch głównych przedstawicieli pieczywa istnieje wiele mniej popularnych wypieków, mogących zachwycić nas swoim smakiem. Jak wyjaśnia ekspert firmy Guz Technika z Siemianowic Śląskich, oferującej profesjonalne urządzenia niezbędne w każdej piekarni:

Do najbardziej znanych wyrobów piekarniczych nie przypominających ani chleba, ani bułki należą rogale. Jednak jest także wiele rodzajów pieczywa, które choć nazywają się bułkami lub chlebem i nawet z wyglądu są do nich podobne, to bardzo się od nich różnią. Nie chodzi rzecz jasna o to z jakich składników zostały zrobione, ponieważ podobnie jak w wypadku chlebów i bułek do ich produkcji używa się mąki, wody, soli i innych substancji stosowanych w piekarnictwie. Różnica ta dotyczy przede wszystkim sposobu w jaki są one serwowane. Zasadniczo chleby i bułki można jeść od razu po przyniesieniu ze sklepu. Nieco inaczej ma się natomiast sprawa z chlebem tostowym, bułkami hamburgerowymi i tymi przeznaczonymi do hod-dogów. Wyroby te powinny być poddane opiekaniu lub podgrzewaniu. Dopiero wtedy w połączeniu z dodatkowymi składnikami m.in. wędlinami, warzywami, serem, sosem, lub mięsem tworzą pyszne chrupiące sandwiche, pożywne hamburgery oraz kultowe hod-dogi, będące doskonałą propozycją na śniadanie lub kolację.

Jak powstają popularne rodzaje pieczywa?

Proces produkcji wszystkich gatunków pieczywa począwszy od chleba, a na rogalach skończywszy jest do siebie bardzo zbliżony. W pierwszej kolejności powstaje ciasto, z którego dany asortyment pieczywa będzie wypiekany. Do jego przygotowania wykorzystuje się różnego typu maszyny piekarnicze. Urządzenia te w znacznym stopniu ułatwiają mieszanie, zagniatanie, ubijanie i inne czynności niezbędne w procesie przyrządzania ciasta. Następnym etapem jest formowanie masy w odpowiednie kształty. Do tego celu służą np. dzielarko-zaokrąglarki, dzięki którym proces formowania pieczywa jest w pełni zautomatyzowany. Pozwala to na masową produkcję wyrobów o ściśle określonych kształtach oraz wadze. Tak przygotowane pieczywo trafia w końcu do pieca piekarniczego, gdzie następuje jego wypiek. Jak więc widać produkcja pieczywa wymaga zastosowania nie tylko najlepszych produktów, ale także funkcjonalnych, niezawodnych i nowoczesnych urządzeń piekarniczych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.