Nie tylko chleb i bułki, czyli popularne rodzaje pieczywa
Pieczywo to jeden z najchętniej kupowanych produktów spożywczych. Nic w tym dziwnego, skoro jest głównym elementem śniadań i kolacji, a także dodatkiem do innych posiłków. Stanowi dobre źródło węglowodanów i ma niską zawartość tłuszczu. Choć najpopularniejszymi przedstawicielami pieczywa są chleby i bułki, których wybór jest ogromny, to prócz nich istnieją inne równie smaczne wypieki. Sprawdźmy zatem jakie są pozostałe rodzaje pieczywa?
Co prócz chlebów i bułek proponują piekarnie?
Chleby i bułki to podstawowy asortyment oferowany przez piekarnie oraz sklepy spożywcze. Ich wybór jest tak duży, że czasami stojąc przed stoiskiem z pieczywem trudno się zdecydować, czy kupić chleb razowy, chleb jasny, chleb pszenny, czy chleb orkiszowy. Równie duży wybór panuje wśród bułek, gdzie poza tradycyjnymi kajzerkami, bagietkami oraz bułkami wrocławskimi znajdziemy np. ciabatty. Jednak prócz dwóch głównych przedstawicieli pieczywa istnieje wiele mniej popularnych wypieków, mogących zachwycić nas swoim smakiem. Jak wyjaśnia ekspert firmy Guz Technika z Siemianowic Śląskich, oferującej profesjonalne urządzenia niezbędne w każdej piekarni:
Do najbardziej znanych wyrobów piekarniczych nie przypominających ani chleba, ani bułki należą rogale. Jednak jest także wiele rodzajów pieczywa, które choć nazywają się bułkami lub chlebem i nawet z wyglądu są do nich podobne, to bardzo się od nich różnią. Nie chodzi rzecz jasna o to z jakich składników zostały zrobione, ponieważ podobnie jak w wypadku chlebów i bułek do ich produkcji używa się mąki, wody, soli i innych substancji stosowanych w piekarnictwie. Różnica ta dotyczy przede wszystkim sposobu w jaki są one serwowane. Zasadniczo chleby i bułki można jeść od razu po przyniesieniu ze sklepu. Nieco inaczej ma się natomiast sprawa z chlebem tostowym, bułkami hamburgerowymi i tymi przeznaczonymi do hod-dogów. Wyroby te powinny być poddane opiekaniu lub podgrzewaniu. Dopiero wtedy w połączeniu z dodatkowymi składnikami m.in. wędlinami, warzywami, serem, sosem, lub mięsem tworzą pyszne chrupiące sandwiche, pożywne hamburgery oraz kultowe hod-dogi, będące doskonałą propozycją na śniadanie lub kolację.
Jak powstają popularne rodzaje pieczywa?
Proces produkcji wszystkich gatunków pieczywa począwszy od chleba, a na rogalach skończywszy jest do siebie bardzo zbliżony. W pierwszej kolejności powstaje ciasto, z którego dany asortyment pieczywa będzie wypiekany. Do jego przygotowania wykorzystuje się różnego typu maszyny piekarnicze. Urządzenia te w znacznym stopniu ułatwiają mieszanie, zagniatanie, ubijanie i inne czynności niezbędne w procesie przyrządzania ciasta. Następnym etapem jest formowanie masy w odpowiednie kształty. Do tego celu służą np. dzielarko-zaokrąglarki, dzięki którym proces formowania pieczywa jest w pełni zautomatyzowany. Pozwala to na masową produkcję wyrobów o ściśle określonych kształtach oraz wadze. Tak przygotowane pieczywo trafia w końcu do pieca piekarniczego, gdzie następuje jego wypiek. Jak więc widać produkcja pieczywa wymaga zastosowania nie tylko najlepszych produktów, ale także funkcjonalnych, niezawodnych i nowoczesnych urządzeń piekarniczych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana