sernik

Jakie ciasta najbardziej kochają Polacy?

Wiele osób nie wyobraża sobie dziennego menu bez obecności deseru. Nie ma nic przyjemniejszego niż popołudnie przy ulubionej kawie z ulubionym ciastem. Każdy ma jednak inny gust, a co za tym idzie, może przepadać za różnymi słodkimi przekąskami. Jedni preferują ciasta drożdżowe, a inni wypieki z dużą ilością kremu lub owoców. Jakie ciasta są najpopularniejsze? Podpowiadamy, co najbardziej lubią Polacy.

Słodkie chwile, czyli ulubione ciasta Polaków

Praktycznie każdy, kto lubi desery i słodkości, ma swoje ulubione ciasto. Jednymi z najpopularniejszych wypieków, które skradły serca i żołądki Polaków, są między innymi:

  • szarlotka,
  • sernik,
  • makowiec,
  • ciasto drożdżowe,
  • karpatka.

Szarlotka, czyli popularny jabłecznik, to, jak podkreślają cukiernicy z firmy PRACOWNIA CUKIERNICZA, jedno z najpopularniejszych ciast, które klienci wybierają najczęściej. Idealnie smakuje, kiedy jest dodatkowo wzbogacona przyprawami korzennymi lub rodzynkami. Smakosze tego ciasta uwielbiają je zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Czasem serwuje się ją z gałką lodów waniliowych oraz dużą ilością bitej śmietany – wówczas smakuje jeszcze lepiej. Niektórzy dodatkowo modyfikują przepis na klasyczną szarlotkę, dodając do niej morele czy gruszki.

Sernik to drugie z najczęściej wymienianych ciast, które goszczą w polskich domach. Zależnie od indywidualnych upodobań można zdecydować się na jedną z wielu wariacji na jego temat. Może być on przygotowany w tradycyjnej formie, gdzie we wnętrzu ciasta znajdują się bakalie. W innej wersji na wierzchu są orzechy włoskie, karmel czy nawet popcorn. Spód ciasta sernikowego może być natomiast kruchy lub półkruchy. Zdarzają się również takie wypieki, gdzie spód stanowią kruche ciasteczka lub biszkopty.

Ciasta, które sprawdzą się na specjalne okazje i do codziennej kawy

Jednym z ulubionych ciast Polaków jest strucla z makiem, czyli nic innego, jak popularny makowiec. W niektórych rejonach kraju takie wypieki pojawiają się wyłącznie na Boże Narodzenie oraz Wielkanoc. Jednak miłośnicy makowca nie czekają tak długo i zajadają się ulubionym ciastem znacznie częściej.

Nie można pominąć także ciasta drożdżowego. To przygotowuje się z wykorzystaniem wielu różnorodnych dodatków. Najpopularniejsza forma to jednak ta najprostsza, gdzie ciasto drożdżowe dekoruje się pyszną kruszonką. Zależnie od pory roku na jego wierzchu królują truskawki lub śliwki, a coraz częściej także rabarbar nadający ciastu kwaskowatości.

Materiał partnera