Jak wybrać zdrowy sok?

Półki sklepów spożywczych i supermarketów zapełnione są sokami, których kolorowe opakowania oddziałują na wyobraźnie konsumenta. Kuszą egzotycznymi smakami, bogatą zawartością witamin, gwarantowaną stuprocentową zawartością składników naturalnych, ale przede wszystkim atrakcyjnym opakowaniem.

Świadomy konsument spojrzy jednak zawsze na tył kartonu i zapozna się z informacjami dotyczącymi faktycznego składu. A tam zazwyczaj na drugim miejscu, tuż za wodą, znajduje się cukier. Poza koncentratami z konkretnych owoców i warzyw pojawić mogą się też niepożądane składniki, jak wzmacniacze smaku i inne związki. Jak zatem wybrać zdrowy, pełnowartościowy sok, który będzie nie tylko dobrze smakował, ale i nie zaszkodzi naszemu organizmowi?

Zdrowy sok – naturalny skład bez dodatku cukru

Soki niesłodzone to najlepsza opcja dla tych, którzy chcą się zdrowo i świadomie odżywiać. To produkty zrobione jedynie w oparciu o owoce i warzywa – nie zawierają cukru, barwników, polepszaczy smaku, czy zagęszczaczy. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym dla osoby kupującej sok jest napis ‘nektar’ lub ‘napój’ znajdujący się na jego opakowaniu. Zdrowy sok to taki, który zawiera sto procent danego owocu czy warzywa, lub ich mieszanki. Tak też definiuje go prawo unijne. Soki w opakowaniach, na których pojawia się jedynie napisy ‘jabłkowy’ czy ‘pomarańczowy’, ‘100%’, „prosto z sadu’ i tym podobne, to falsyfikaty, dalekie od naturalności produkty, których producenci starają się obejść europejskie obostrzenia prawne.

Jaki sok jest najlepszy?

Najzdrowsze soki to oczywiście te pozbawione cukru i dodatków. Oczywiście najlepsze są te, które samodzielnie wyciskamy w domu lub kupujemy od sprzedawcy, który sok wyciska na naszych oczach. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na wyciskarkę lub relatywnie drogie soki dostępne w specjalizujących się w ich produkcji lokalach. Warto stawiać na produkty, które nie są z koncentratu, ale tłoczone bezpośrednio z owoców. Soki naturalne to także te, wyprodukowane z lokalnych i regionalnych owoców i warzyw. W Polsce mamy dostęp do szerokiej gamy zdrowych składników, z których wycisnąć można naprawdę wyśmienite i pełne witamin soki – dzika róża, żurawina, jagoda oraz malina.

Zdrowy sok – sok z krótką datą przydatności do spożycia

Konsumenci, którym zależy na soku zdrowym i pełnowartościowym, powinni zwrócić się w kierunku produktów z krótką datą przydatności do spożycia. Na rynku dostępnych jest wiele soków, które sprzedaje się w kilku litrowych kartonach. W ich środku znajduje się worek z sokiem, a ten nalać można wygodnie przy pomocy dołączonego kranika. Taki produkt jest zdatny do wypicia od 2 do 4 tygodni. Inną opcją są soki w mniejszych szklanych butelkach, na przykład o pojemności 250 mililitrów. Są tłoczone bezpośrednio z owoców, w 100% naturalne, a przy tym intensywne w smaku. Można je samodzielnie rozcieńczyć wodą mineralną.

Materiał partnera