Popularne mieszanki przyprawowe
Sól czosnkowa
Sól czosnkowa jest połączeniem s oli i sproszkowanego, wysuszonego czosnku, w idealnych proporcjach około 3:1 . Tę mieszankę stosuje się przy doprawianiu wszelkiego rodzaju mięs, oraz niektórych ryb i warzyw.Curry
Chociaż wielu wydaje się, że curry to jedna przyprawa, w istocie jest to mieszanka kilku rodzajów przypraw, rodem z Indii. W jej skład wchodzą: kurkuma, czosnek, pieprz, kminek, cynamon, goździki, kolendra, imbir, chilli, gałka muszkatołowa oraz kardamon. Słona i bardzo aromatyczna o ostro – korzennym smaku doskonale nadaje się do przeprawiania dań kuchni azjatyckiej. Znajdziemy ją u renomowanego producenta przypraw Bella-Bis.Zioła prowansalskie
Z kolei do dań kuchni włoskiej i francuskiej, na przykład różnego rodzaju makaronów, doskonale nada się mieszanka przyprawowa goszcząca w niemal każdej polskiej kuchni: zioła prowansalskie. W jej skład wchodzą suszone: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano oraz majeranek.Mieszanka przyprawowa typu warzywko
Jedną z najbardziej popularnych w Polsce mieszanek przyprawowych jest mieszanka warzywko. Doskonale nadaje się ona do przyprawiania zup, sosów oraz innego rodzaju dań kuchni z niemal każdego rejonu świata. Te, produkowane przez firmy ze zdrową żywnością, jak wspomniana powyżej, oferują swoim klientom tego typu mieszankę pozbawioną soli oraz sztucznych substancji, a składającą się z ususzonych warzyw: marchewki, pasternaku, cebuli, selera, naci pietruszki, pietruszki oraz pora. Mieszanka doskonale nadaje się do grysu, zup, sosów, do duszenia i pieczenia mięsa, a wszystkim przygotowywanym potrawom nada doskonały smak i aromat świeżych warzyw. Pamiętajmy o dodawaniu tego typu mieszanki zwłaszcza zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana