Podstawowe rodzaje mleka w proszku
Właściwości
Mleko w proszku jest bardzo kaloryczne, jednak zawiera cenne dla zdrowia substancje, między innymi fosforan wapnia. Sole kwasu fosforowego uczestniczą w reakcjach energetycznych, metabolizmie białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Jest trwałe i nawet po otwarciu możemy go używać przez długie miesiące. Dodawane jest chętnie do koktajli, kawy oraz kakao. Szczególnie popularne jest wśród sportowców, a zwłaszcza kulturystów, ze względu na dużą zawartość białka i kaloryczność.Rodzaje
Zasadniczo wyróżnia się mleko w proszku odtłuszczone oraz pełnotłuste. W 100 g mleka pełnotłustego znajdziemy 25g białka, 26 g tłuszczu i 37 g węglowodanów. W mleku odtłuszczonym natomiast znajduje się 37g białka, 52g węglowodanów i 1,25g tłuszczu. Zarówno mleko pełnotłuste jak i odtłuszczone posiada w swojej ofercie Spółdzielnia Mleczarska Rotr, proponująca swoim klientom także wyroby mleczarskie: sery, śmietanę czy jogurty. Innym rodzajem opisywanego produktu będzie odtłuszczone mleko w proszku bez laktozy. Zawiera pełnowartościowe białko, przyczyniające się do utrzymania zdrowych kości oraz jest źródłem cennego wapnia. Szczególnie polecane jest osobom, prowadzącym aktywny tryb życia. Innym rodzajem mleka w proszku jest mleko przeznaczone dla dzieci. Powinno być przede wszystkim odpowiednio dobrane do wieku dziecka, a także ewentualnych, towarzyszących mu dysfunkcji, jak na przykład skaza białkowa, problemy z układem pokarmowym czy alergia.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana