zgaga

Sprawdzone sposoby na zgagę

Zgaga to uciążliwe uczucie związane z podrażnianiem przełyku kwaśną treścią żołądkową. W warunkach prawidłowych przełyk oddzielony jest od żołądka dzięki specjalnemu zwieraczowi przełyku, który po spożytym posiłku kurczy się, uniemożliwiając trawionej treści pokarmowej powrót do góry. Jednak u wielu ludzi bariera ta nie działa prawidłowo. Może to wynikać z nieprawidłowości anatomicznych naszego ciała, przyjmowanych leków, chorób toczących się w organizmie lub po prostu być efektem spożywania za dużych posiłków. Warto wiedzieć, kiedy zgaga może sygnalizować poważniejszą patologię, a kiedy jest niegroźnym objawem związanym z nieprawidłowym stylem życia.

Zgaga opisywana jest przez pacjentów jako pieczenie lub palenie za mostkiem. Nasila się przy pochylaniu lub po położeniu na płasko. Rozwija się na skutek obecności refluksu żołądkowo-przełykowego. Rozpoznanie opiera się początkowo jedynie na zgłaszanych przez pacjenta objawach. Dopiero gdy zmiana stylu życia, modyfikacja diety i leczenie doraźne nie przynoszą efektów, warto rozważyć poszerzenie diagnostyki [1].

Jak wygląda modyfikacja stylu życia?

Pacjentom cierpiącym na zgagę zaleca się, aby spożywali mniejsze porcje, spokojnie przeżuwali kęsy i nie spieszyli się w trakcie jedzenia. Dobrze jest nie pić od razu po posiłku, ponieważ zwiększa to objętość spożytego pokarmu i ułatwia przedostanie się go z powrotem do przełyku. Po posiłkach należy unikać pochylania się lub leżenia, przynajmniej przez pierwszą godzinę. Ułatwi to przejście treści z żołądka do dalszych części jelita.

Z diety należy wyeliminować tłuste pokarmy, kawę, ciemną herbatę, czekoladę, ostre przyprawy oraz napoje gazowane. Kolacja powinna być spożyta na 2-3 godziny przed snem. Ulgę przynosi zrezygnowanie z używek: alkoholu i papierosów. W komponowaniu prawidłowego i dobrze zbilansowanego jadłospisu może nam pomóc dietetyk, który uwzględni nasze ulubione posiłki, jednocześnie modyfikując je w ten sposób, aby były dla nas jak najmniej szkodliwe. W nocy warto zadbać o to, aby nie spać na płasko lecz z uniesionym wezgłowiem [2].

Jakie objawy powinny nas niepokoić?

W większości przypadków zgaga nie jest oznaką poważnej choroby. Jeżeli jednak:

  • objawy po raz pierwszy pojawiają się po 40. roku życia,
  • pojawiła się niedokrwistość,
  • bóle nadbrzusza wybudzają w nocy ze snu,
  • nastąpiła nieplanowana utrata masy ciała,

należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza rodzinnego lub gastroenterologa, ponieważ może być wskazane poszerzenie diagnostyki i wykonanie gastroskopii [1].

Jak leczyć zgagę?

W leczeniu doraźnym, czyli kiedy pojawiają się objawy z powodu „błędu dietetycznego”, bardzo dobrze sprawdza się lek na zgagę Rennie. Zawiera on naturalne substancje – wodorowęglan wapnia i magnezu, które neutralizują kwaśną treść pokarmową. W efekcie cofający się pokarm nie podrażnia przełyku i nie odczuwamy bólu. Wystarczy jedna tabletka przyjęta po posiłku i przed snem. Dodatkowo preparat może być stosowany u kobiet ciężarnych, które z powodu rosnącej macicy, bardzo często zmagają się z problemem zgagi.

W leczeniu długotrwałym lekarze przepisują preparaty z grupy inhibitorów pompy protonowej (IPP). Działają one w ten sposób, że na stałe blokują komórki produkujące i wydzielające kwas solny, dzięki czemu treść żołądkowa ma większe pH, jest mniej kwaśna i nie tak drażniąca dla błony śluzowej przełyku.

W problemach z trawieniem świetnie sprawdza się także olejek z mięty pieprzowej, który zwalcza problemy z niestrawnością i wzdęciami [1,2].

Bibliografia:

[1] – Interna Szczeklika, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2019

[2] – Sałacki A., Zgaga, Medycyna po Dyplomie, 2017 (09)


Materiał partnera