Próchnica

Skąd bierze się próchnica?

Próchnica jest dziś znacznie rzadsza niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Wynika to z lepszej higieny jamy ustnej oraz z faktu, że więcej osób używa pasty do zębów z fluorem. Mimo wszystko próchnicę ma prawie każdy dorosły oraz połowa dzieci, ponieważ problem dotyczy nie tylko zębów stałych, ale i mlecznych. Skąd się bierze próchnica?  

Jak zdiagnozować próchnicę? 

Początek próchnicy jest niezauważalny. O rozwoju choroby świadczą pojawiające się na zębach białawe lub brązowawe plamy oraz pęknięcia szkliwa. Kiedy próchnica dotrze do głębszych warstw, czyli zębiny, zęby stają się nadwrażliwe i bolesne, szczególnie podczas spożywania zimnych lub słodkich potraw i napojów. Na bardzo zaawansowanym etapie bakterie atakują miazgę. Infekcja powoduje nie tylko ból, może również wywołać wyraźny obrzęk twarzy i gorączkę.

Wcześnie wykrytą próchnicę można bezboleśnie i szybko wyleczyć. Dlatego tak ważne są regularne wizyty kontrolne w gabinecie dentystycznym. Pierwszym badaniem diagnostycznym jest badanie zgłębnikiem powierzchni zębów w celu wykrycia uszkodzeń szkliwa. Żeby sprawdzić miejsca trudno dostępne wykonuje się zdjęcie rentgenowskie w projekcji skrzydłowo-zgryzowej lub zdjęcie konkretnego zęba. W ten sposób można wykryć próchnicę w miejscach stykania się zębów, szczególnie jeśli są ciasno ustawione oraz w głębokich bruzdach. Obszar zajęty na zdjęciu jest ciemną plamą. Inną metodą diagnostyczną jest kontrola wrażliwości zębów. Najczęściej służą do tego chłodzące aerozole. 

Przyczyny powstawania próchnicy

Próchnica powstaje w wyniku trzech, ściśle ze sobą powiązanych czynników. Są to płytka nazębna, zła higiena jamy ustnej i częste spożywanie cukru. Płytka nazębna pokrywa powierzchnię zębów jak film. Powstaje z pozostałości jedzenia, śliny i bakterii. Jeśli w resztkach pokarmu znajduje się cukier, podczas rozkładu tworzy się kwas, który stopniowo niszczy szkliwo. Dlatego dokładne szczotkowanie zębów zapobiega próchnicy. Pomocne mogą być specjalne płyny barwiące, które wskazują, jakie miejsca w jamie ustnej wymagają większej uwagi podczas mycia zębów. W przypadku wątpliwości najlepiej udać się do stomatologa. Leczenie na wczesnym etapie jest bezbolesne, o czym wiedzą pacjenci gabinetu stomatologicznego Dentatus.

Dzieci są szczególnie podatne na próchnicę, ponieważ szkliwo zębów mlecznych jest bardziej wrażliwe niż zębów stałych. Ryzyko wzrasta, jeśli dieta dziecka jest bogata w cukier. Dotyczy to również słodzonych napojów i soków. Warto od najmłodszych lat uczyć zasad prawidłowej higieny jamy ustnej.

Materiał partnera