Przyczyny powstawania próchnicy

Przyczyny powstawania próchnicy

Mimo, że świadomość profilaktyki dentystycznej jest coraz większa, to próchnica  jest wciąż jednym z najpowszechniejszych schorzeń zębowych. Większość ludzi zmaga się z tym problemem cyklicznie, co kilka lat lub nawet częściej. Jej bagatelizowanie jest błędem, który może kosztować utratą zęba, a także zdrowia. Jakie są najczęstsze przyczyny jej powstawania? Odpowiedzi na to znajdują się w artykule.

Czym jest próchnica i jak ją rozpoznać?

Próchnica to nic innego jak choroba zębów wywoływana przez bakterie, w dodatku zakaźna. Niszczy tkanki twarde, pozbawiając je minerałów. Nieleczona, z biegiem czasu przedostaje się w głąb, do miazgi, co powoduje komplikacje i może grozić utratą zęba lub leczeniem kanałowym. Dlatego, tak ważne jest, by rozpoznać ją na wczesnym etapie i zapobiec jej rozwojowi. Trzeba podkreślić, że istnieją różne rodzaje tego schorzenia, które można podzielić ze względu na etap jego rozwoju czy przyczynę. Może to być np. próchnica wczesna, która dotyczy zębów mlecznych lub kwitnąca – związana w dużej mierze ze spożywanymi produktami.

Rozpoznać próchnicę można jeszcze na bardzo wczesnym etapie, podczas którego pozbycie się jej, jest znacznie prostsze i szybsze. Pojawia się w postaci jasnej plamki na zębie, przypominającej przebarwienie, które z czasem przybiera ciemny kolor. Jednak jest to na tyle mało widoczna zmiana, że wiele osób jej zwyczajnie nie zauważa bądź ją ignoruje. Dlatego tak niezwykle ważne są regularne wizyty u stomatologa. Może on bowiem dostrzec początki choroby podczas przeglądu dentystycznego i zapobiec jej dalszemu postępowi – doradza specjalista z firmy Rodentia PRAKTYKA DENTYSTYCZNA Hudała, Kozłowska w Opolu.

Dlaczego tworzy się próchnica?

Powiedzieć, że próchnica tworzy się na skutek spożywania zbyt dużej ilości cukru, to zdecydowanie za mało. Jest o wiele więcej przyczyn jej powstawania. Niektórzy mają predyspozycje do jej występowania, podczas gdy inni zetknęli się z nią raz w życiu. Warto jednak wymienić i pokrótce opisać najczęstsze powody.

Zła dieta może być podłożem licznych chorób i dolegliwości, także tych związanych z uzębieniem. Jednym z głównych powodów powstawania próchnicy jest, wspomniana wcześniej, duża ilość cukru w posiłkach lub między nimi. Bakterie znajdujące się wewnątrz jamy ustnej rozkładają go, przez co dochodzi do wytworzenia się substancji szkodliwych dla zębów i ich tkanki. Pokarmy ubogie w witaminy i substancje odżywcze także osłabiają szkliwo, przez co łatwiej o wystąpienie próchnicy.

Kolejnym ważnym czynnikiem jest niedostateczna higiena jamy ustnej. Jej brak lub niewystarczająca dbałość o szczotkowanie zębów, to powód równie istotny jak cukier. Aby bakterie mogły go rozłożyć potrzebny jest czas. Z tego względu należy pamiętać o dokładnym czyszczeniu zębów po posiłkach.

Nie wolno również zapominać o podatności zębów na próchnicę. Mogą odpowiadać za to np. przyczyny genetyczne. Częstotliwość jej powstawania to sprawa stosunkowo indywidualna. Istnieją także momenty, w których narażenie na nią jest większe niż zazwyczaj, np. podczas ciąży czy przyjmowania niektórych leków.

Jak jej zapobiec?

Przede wszystkim należy pamiętać o prawidłowej higienie jamy ustnej. Ilość i jakość codziennego szczotkowania zębów może ograniczyć rozwój próchnicy. Podczas wizyty u dentysty, warto zaczerpnąć porady na temat sposobów ich dokładnego mycia. Przydatna może być także nić dentystyczna czy szczoteczka, służąca do usuwania resztek pokarmu zalegającego między zębami.

Pomocna może być też wartościowa dieta. Pożywienie bogate w witaminy i substancje odżywcze z pewnością wpłynie korzystne na organizm. Trzeba również pamiętać o regularnym odwiedzaniu stomatologa. To podstawa silnych i zdrowych zębów, a także profilaktyka przed wieloma  chorobami.

Materiał partnera