Korzeń maca

Przeciwwskazania do stosowania korzenia maca

Korzeń maca jest rośliną wyróżniającą się wieloma właściwościami. Z tego powodu cieszy się tak dużą popularnością na całym świecie i jest wykorzystywany przez osoby w różnym wieku. Dodaje energii, wzmacnia i łagodzi bóle. Jest jak najbardziej bezpieczny dla organizmu, ale istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania. Są to sporadyczne przypadki, jednak w tych sytuacjach warto skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem korzenia maca.

Produkt ma wiele właściwości leczniczych, ponieważ jest bogaty w różne składniki odżywcze. Przede wszystkim dodaje energii i wzmacnia organizm. Wspomaga układ odpornościowy, a także łagodzi wszelkie bóle. Korzeń maca pochodzi z Peru, a tamtejsi tubylcy przekonują do jego gotowania. Uważają bowiem, iż świeże warzywo może zaszkodzić niektórym osobom. Najlepszym sposobem na jego spożywanie jest wymieszanie produktu z wodą lub sokiem owocowym. Świetnie sprawdza się przyjmowanie takiego napoju na pusty żołądek, ponieważ dzięki temu organizm wchłania więcej składników odżywczych.

Kiedy nie spożywać korzenia maca?

Korzeń maca jest naturalnym i bezpiecznym suplementem, w związku z czym może być spożywany prawie przez wszystkich. Pracownik sklepu oferującego zdrową żywność Batom wymienia przypadki, kiedy nie powinno się korzystać z właściwości tego produktu: Korzeń maca usuwa z organizmu szkodliwe substancje, dlatego jego stosowanie wpływa pozytywnie na zdrowie. Mimo to nie jest zalecany m.in. osobom cierpiącym na dolegliwości dotyczące przewodu pokarmowego. Przeciwwskazaniem do jego stosowania są niekiedy także choroby tarczycy. Warzywo zawiera substancje, mogące zaszkodzić funkcjonowaniu gruczołu tarczowego. Nie jest to jednak reguła, ponieważ niektóre osoby z chorą tarczycą mogą spożywać korzeń maca. Każdy przypadek najlepiej skonsultować indywidualnie z lekarzem.

Produkt ma w swoim składzie duże ilości potasu, co może stanowić niebezpieczeństwo dla osób mających problem z nerkami. Stosować go nie powinni również mężczyźni, którzy cierpią na stan zapalny gruczołu krokowego. W takiej sytuacji można odczuwać ból, dlatego nie warto ryzykować. Korzeń maca jak najbardziej należy do żywności ekologicznej, co stanowi jego dużą zaletę. Dzięki temu jest bezpieczny dla wszystkich zdrowych osób, z wyjątkiem kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Być może mogą one spożywać korzeń maca, ale nie ma jednoznacznych badań w tym zakresie. Z tego powodu przed przyjęciem warzywa zaleca się kontakt z lekarzem, który na podstawie znajomości swojej pacjentki, będzie mógł odpowiednio doradzić. Niekiedy jednak lepiej zaczekać ze stosowaniem korzenia maca i odłożyć go na okres po ciąży lub chorobie.

Materiał partnera