świeże warzywa

Po czym poznać dobre jakościowo warzywa?

Warzywa powinny być podstawowymi elementami diety każdego człowieka. Zawierają witaminy, poprawiają samopoczucie i wpływają na zdrowie. Jednak czy na pewno? Warzywa są wartościowymi produktami, ale pod jednym bardzo ważnym warunkiem. Jakim? Że są świeże. W związku z tym pojawia się bardzo ważne pytanie. W jaki sposób można rozpoznać dobrej jakości artykuły? To bardzo proste. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka bardzo istotnych kwestii.

Przyglądaj się produktom, które kupujesz

Bardzo często świeżość warzyw można sprawdzić już po ich wyglądzie. Dotyczy to głównie tych produktów, u których występują zielone części np. liście. W taki sposób można określić świeżość:

  • kapusty,
  • rzodkiewki,
  • koperku,
  • natki pietruszki,
  • kalafiora.

Podobnie zresztą wygląda kwestia brokuła, brukselki, czy nawet ogórka. Jak zauważa specjalista z firmy MacPol Rafał Szymczak Karol Szymczak Paulina Szymczak S.C.: Zielone warzywa mają to do siebie, że im są starsze, tym bardziej zmieniają swój kolor. Zazwyczaj ich odcień robi się mniej intensywny lub nawet pojawiają się żółte przebarwienia. Widząc tego typu towar w warzywniaku, warto mocno zastanowić się nad jego zakupem. Na pewno nie są to warzywa, które mają 1-2 dni, ale leżą na półce zdecydowanie dłużej. Ich brak świeżości może z kolei przyczynić się do gorszego smaku przygotowywanych potraw.

Zwracaj uwagę w jaki sposób pakowane są warzywa

Inną kwestią związaną ze świeżością warzyw jest sposób ich pakowania. Warto unikać tych produktów, które oferowane są w opakowaniach foliowych. Jest kilka powodów. Pierwszym z nich jest fakt, że taki asortyment psuje się zdecydowanie szybciej. Inna kwestia to ta, że decydując się na taki produkt, nie można go dokładnie obejrzeć. Bardzo często zdarza się, że część sałaty znajdująca się pośrodku nadaje się do wyrzucenia. W takim przypadku może także mieć miejsce sytuacja, gdzie wewnątrz powstanie pleśń ze względu na utrzymującą się wilgoć i brak dostępu tlenu. Wówczas cały produkt nie nadaje się do spożycia i należy go wyrzucić.

Jędrność i ładny zapach warzyw – to podstawa

Świeżość warzyw można sprawdzić organoleptycznie za pomocą wzroku i węchu. Dobrej jakości, świeże produkty to te, które są jędrne, mają ładny kolor i intensywny aromat.
W tym przypadku warto więc dotknąć towaru, który chcesz zakupić. Możesz też go powąchać. Jeżeli trąci wilgocią, a jego zapach mocno odrzuca, to możesz mieć pewność, że warzywo nie jest świeże i nie będzie dobrze smakowało.

Oprócz wyżej wymienionych kwestii, warto także zwrócić uwagę na samą jakość produktów oraz to, czy są one ekologiczne i pochodzą ze znanego źródła. Właśnie z tych względów warto znaleźć dostawcę, hurtownię lub niewielki sklepik, gdzie sprzedawane będą wyłącznie dobre warzywa. W takich miejscach zazwyczaj można liczyć również na zdecydowanie lepszą cenę – zwłaszcza na produkty sezonowe, które zawsze są zdrowe, świeże, pachnące i przede wszystkim pyszne.

Materiał partnera