gazy jelitowe

Najczęstsze przyczyny pojawienia się problemu z gazami jelitowymi

Produkcja gazów jelitowych jest naturalnym procesem fizjologicznym, a ich źródłem są między innymi powietrze połknięte wraz z pokarmem w czasie konsumpcji oraz procesy fermentacji zachodzące głównie w jelicie grubym. Sytuacje, takie jak spożywanie niektórych pokarmów, np. fasoli czy grochu oraz upośledzenie procesów trawienia wynikające m.in. z niedoboru niektórych enzymów, będą zwiększały ilość powstających gazów, co jest częstym powodem występowania dyskomfortu oraz bólów brzucha.

Przyczyny powstawania nadmiernej ilości gazów

Powstawanie nadmiernej ilości gazów jest dolegliwością powszechną i może być związana z całą gamą różnych przyczyn. Niektóre z nich są poważne, inne mniej. Należą do nich m.in.:

  • Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego. U każdego człowieka w przewodzie pokarmowym bytują bakterie odpowiedzialne za przeprowadzenie szeregu istotnych procesów. Więcej bakterii znajduje się w jelicie grubym. Ich ilość w jelicie cienkim jest mniejsza i utrzymywana na określonym poziomie za pomocą mechanizmów, takich jak niskie pH w żołądku, które stanowi pierwszą barierę przed przedostawaniem się nadmiernej ilości bakterii do jelita cienkiego czy też zastawka krętniczo-kątnicza będąca ochroną przed wstecznym napływem bakterii z jelita grubego. Upośledzenie funkcjonowania któregoś z wyżej wymienionych mechanizmów powoduje zwiększenie ilości bakterii w jelicie cienkim, co doprowadza do występowania takich objawów jak uczucie wzdęcia wywołane powstawaniem nadmiernej ilości gazów lub biegunki.
  • Nietolerancja laktozy. Jest to powszechna dolegliwość. Szacuje się, że w Polsce dotyczy ona 19% dorosłej populacji. Przyczyną jej występowania jest najczęściej genetyczny spadek aktywności laktazy, a objawy obejmują występowanie dyskomfortu w obrębie jamy brzusznej, wzdęcia spowodowane powstawaniem nadmiernej ilości gazów oraz biegunkę.
  • Dieta, której głównym składnikiem są niektóre węglowodany oraz cukry, również może nasilać powstawanie gazów. To samo tyczy się higieny spożywania posiłków. Nadmierne tempo konsumpcji oraz mówienie w czasie jedzenia doprowadza do zwiększonego połykania powietrza, co przekłada się na nadmierną ilość gazów. Wśród produktów nasilających dolegliwości wymienić można miód, niektóre owoce takie jak brzoskwinie czy śliwki, ciemne pieczywo, makarony, sery pleśniowe oraz niektóre warzywa.

Co robić w przypadku dyskomfortu związanego z nadmierną ilością gazów jelitowych?

W każdym przypadku związanym z nadmierną ilością gazów należy zastanowić się nad przyczyną występowania takiego stanu rzeczy i rozważyć wprowadzenie zmian dietetycznych. Stosowanie preparatów zawierających symetykon, takich jak Espumisan, ułatwia pękanie pęcherzyków gazu, co doprowadza do ich wydalania i zmniejszenia napięcia jelit. W każdym niepokojącym przypadku należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu w celu wykonania odpowiedniej diagnostyki, postawienia rozpoznania oraz wdrożenia adekwatnego leczenia.

Materiał partnera