Które zioła i przyprawy można spożywać przy nadciśnieniu?
Nadciśnienie to problem, z którym boryka się coraz więcej osób. Stres, nadmiar obowiązków i życie w biegu sprawiają, że nawet młodzi ludzie muszą częściej odwiedzać lekarza. Wysokie ciśnienie ma negatywny wpływ na cały organizm człowieka. Może być przyczyną innych chorób, które wymagają specjalistycznego leczenia. Aby zapobiegać problemowi, poleca się spożywanie odpowiednio dobranych ziół i przypraw.
Zioła pomagające przy nadciśnieniu
Przy problemach z nadciśnieniem wykorzystuje się nie tylko środki farmakologiczne, ale także substancje pochodzenia naturalnego. Wśród nich znalazły się zioła i przyprawy, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi podczas regularnego spożywania. Lekarze polecają picie naparów oraz dodawanie do potraw:
- liści melisy,
- skrzypu polnego,
- głogu dwuszyjkowego,
- ziela serdecznika,
- ziela fiołka trójbarwnego,
- korzeni mniszka lekarskiego,
- dzikiej róży,
- rumianku.
Oprócz stosowania wymienionych wyżej roślin Producent i dystrybutor przypraw Floramex poleca także prowadzenie zbilansowanej i bogatej w składniki odżywcze diety. Ważna jest również aktywność na świeżym powietrzu, która poprawia krążenie krwi i zapobiega wielu chorobom. Na rynku dostępnych jest też wiele herbat ziołowych na uspokojenie. To produkty zawierające drogocenne i dobroczynne dla naczyń krwionośnych substancje. Przy ich zakupie warto kierować się pochodzeniem wyrobu, ponieważ spożywanie ziół z niepewnych źródeł może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Walka z nadciśnieniem a dieta
Na utrzymanie właściwego poziomu ciśnienia krwi ma wpływ wiele czynników. Spożywanie ziół w odpowiedniej ilości znacząco wspomaga walkę ze schorzeniem. Aby jednak zachować dobre zdrowie przez długi czas, należy także zadbać o właściwą dietę i odpowiednią ilość ruchu na świeżym powietrzu. Z nadciśnieniem tętniczym zmaga się obecnie aż 30% Polaków. Wynika to przede wszystkim z nadmiaru tłuszczu, soli, cukru i innych szkodliwych substancji obecnych w codziennej diecie. Dobrym sposobem na ich zastąpienie jest dodawanie do potraw przypraw i ziół obniżających ciśnienie.
W aptekach dostępne są także leki na bazie ziół, które pomagają utrzymać równowagę organizmu. Poleca się przede wszystkim picie ekstraktu z ziela jemioły. Efekty widoczne są już po dwóch tygodniach od rozpoczęcia kuracji. Swoje dobroczynne właściwości sok zawdzięcza zawartości kwasu aminomasłowego w składzie. Powszechnie stosowanym ziołem w tego typu medykamentach jest także głóg. W tym przypadku najcenniejsze substancje to flawonoidy i dehydrokatechiny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana