
Dlaczego jagoda kamczacka jest dobra na serce?
Niesprawiająca problemów podczas uprawy, zdrowa i bardzo smaczna – taka jest właśnie jagoda kamczacka. Krzew ten dopiero staje się popularny w Polsce, ale od wieków hoduje się go na terenach północno-wschodniej Azji. Od dawna wiadomo też, że uprawiane owoce mają niezwykle korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Jedząc jagodę kamczacką, można zadbać również o swoje serce.
Jakie wartości odżywcze ma jagoda kamczacka?
Mieszkańcy północno-wschodniej Azji już bardzo dawno temu wykorzystywali jagodę kamczacką do przygotowywania preparatów leczniczych. Dzięki temu czerpali z bogactwa minerałów i witamin tkwiących w tych małych, ciemnofioletowych owocach.
Znajdują się w nich przede wszystkim duże ilości:
· związków fenolowych, czyli przeciwutleniaczy – flawonoidy i kwasy fenolowe to substancje, które pomagają zapobiec występowaniu chorób przewlekłych
· kwasów organicznych
· witaminy A, C oraz witaminy z grupy B
· magnezu, żelaza, fosforu, a także krzemu i potasu.
Jagoda kamczacka jest doceniana również za walory smakowe. Jej owoce to mieszanka delikatnie cierpkiej słodyczy i nuty goryczki. Ponadto są one wręcz stworzone do tego, aby uprawiać je w polskim klimacie. Krzew ten, ze względu na swoje pochodzenie, lubi niskie temperatury, dlatego nie szkodzą mu nawet srogie zimy.
Właśnie z tych względów warto zastanowić nad jego uprawą – w przydomowym ogródku lub na większą skalę. W tym celu należy skontaktować się dostawcą doskonałej jakości sadzonek, na przykład z GOSPODARSTWEM OGRODNICZYM SZETYŃSCY.
Jagoda kamczacka i jej zbawienny wpływ na serce
Owoce krzewu to remedium na choroby cywilizacyjne, a zwłaszcza na te dotyczące układu krwionośnego. Jedzenie tych niewielkich jagód traktowane jest nie tylko jako profilaktyka niektórych schorzeń, ale również jako element terapii.
Przeciwutleniacze, związki mineralne i solidna dawka witamin znajdująca się w owocach mogą skutecznie wesprzeć funkcjonowanie układu krwionośnego. Skutkuje to mniejszym ryzykiem zawału i wystąpienia miażdżycy. Dzieje się tak, gdyż spożywanie jagody kamczackiej sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto jest to sposób na zredukowanie poziomu tak zwanego „złego cholesterolu”, który odpowiada za problemy z sercem. Owoc ten poprawia też znacznie metabolizm glukozy oraz lipidów – nadmiar tych związków w organizmie to pierwszy krok do otyłości, a w efekcie do chorób układu krwionośno-naczyniowego.
Krzew ten jest warty uprawy nie tylko ze względu na małe wymagania środowiskowe, odporność na szkodniki i ciekawy smak. Można dzięki niemu wyhodować owoce będące słuszną porcją zdrowia.