Czym się różni mleko UHT od mleka pasteryzowanego?
Mleko UHT – czyli właściwie jakie?
Mleko UHT (ang. ultra high temperature processing) to produkt spożywczy poddany sterylizacji. Proces polega na krótkotrwałym (2-10 sekund) podgrzewaniu go do temperatury ponad 100°C, a następnie ochłodzeniu do temperatury pokojowej. Sterylizacja UHT umożliwia zabicie drobnoustrojów, które mogą występować w surowym mleku, bez zmiany walorów smakowych mleka. Warto podkreślić, że obecnie w mleczarstwie stosowana jest również sterylizacja błyskawiczna, która polega na ogrzaniu mleka do temp. 130-160°C tylko przez 1 sekundę, a następnie szybkim schłodzeniu. M leko UHT zawiera jednak witaminę A i D, wapń, węglowodany, białko i ryboflawiny. Po zakończeniu procesów sterylizacji rozlewane jest do sterylnych kartonów, dzięki czemu pozbawione mikroorganizmów ma długi okres przydatności. Warto również podkreślić, że proces sterylizacji jest wystarczający do pozbycia się wszelkich bakterii, dlatego w mleku UHT nie zachodzi konieczność stosowania konserwantów chemicznych. Czym jest mleko pasteryzowane? Z kolei mleko w butelkach poddawane jest procesowi pasteryzacji, który także polega na podgrzewaniu mleka, ale w niższej temperaturze niż podczas sterylizacji i przez dłuższy czas (nawet kilkanaście minut).Pasteryzacja oczyszcza surowe mleko z bakterii, nie zmieniając przy tym jego wartości odżywczych. Podstawową różnicą między mlekiem pasteryzowanym a UHT jest termin przydatności, który w mleku z butelki określany jest najczęściej na ok. 7 dni – podkreśla „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.Po otwarciu mleko pasteryzowane jest przydatne zaledwie 2-3 dni. Chociaż ten rodzaj mleka szybciej się psuje niż mleko UHT, to tylko je można wykorzystywać do dalszego przetwarzania i produkcji serów lub jogurtów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana