głód utajony

Czym jest głód utajony?

Pokarm stanowi źródło składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Zmniejszenie podaży energii, może wiązać się ze zmniejszeniem ilości przyjętych składników mineralnych i witamin, a następnie z rozwojem głodu utajonego. Jakie są konsekwencje niewłaściwego odżywiania i jak wygląda leczenie powstałych niedoborów? Odpowiedź w artykule.

Czym jest głód ukryty?

Do utrzymania dobrego stanu zdrowia niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych, zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu. Przy niedostatecznej podaży energii oraz niedoborach składników pokarmowych dochodzi do pogorszenia stanu odżywienia oraz rozwoju licznych chorób.  Głód utajony nazywany inaczej głodem ukrytym, powstaje w wyniku niedoborów w organizmie składników odżywczych – mikroelementów oraz witamin. Powstające niedobory pokarmowe początkowo mają przebieg niejawny, przez co mogą być długo nierozpoznane. Powodują osłabienie fizyczne i psychiczne, obniżenie masy ciała, osłabienie odporności oraz zmniejszenie siły mięśniowej. Głód utajony dotyka przede wszystkim ludzi w krajach rozwijających się, gdzie utrudniony jest dostęp do żywności.

Konsekwencje niewłaściwego odżywiania

Przewlekłe niedostateczne spożycie białka w diecie (czyli poniżej 0,9 g/kg masy ciała) prowadzi do rozwoju niedożywienia białkowo-energetycznego. Kwashiorkor to poważne niedożywienie białkowe, które dotyczy przede wszystkim dzieci i wynika z braku białka w przyjmowanym pożywieniu. Charakterystyczne dla tej choroby jest powstawanie obrzęków na całym ciele i postępujący zanik mięśni. Marasmus spowodowany jest zbyt małym spożyciem białka i składników energetycznych. Objawia się znacznym ubytkiem masy ciała na skutek zaniku tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej, i prowadzi do ogólnego wyniszczenia organizmu.

Jak tłumaczy autor bloga Jedz Dobrzeniedobory witamin i składników mineralnych określone są jako głód jakościowy i mogą prowadzić do powstania licznych schorzeń. Mogą prowadzić do spadku odporności, anemii oraz stwarzać warunki do powstawania problemów ze wzrokiem, tarczycą oraz kurczliwością mięśni. Sprzyjają tworzeniu się ran oraz przyczyniają się do osłabienia zmysłów, apatii i wahań nastroju.

Niedostateczna podaż żelaza, jodu i witaminy A dotyczy ponad 2 miliardów ludzi na świecie, głównie z krajów rozwijających się. Zgodnie z dostępnymi statystykami 25-50% kobiet ciężarnych z krajów Afryki cierpi na anemię. Wole endemiczne wynikające z niedoboru jodu rozwija się u około 15% populacji światowej, natomiast niedobory witaminy A stwierdza się u 10-20% dzieci z Azji i Afryki.

Leczenie powstałych niedoborów

Niedobór mikroskładników w organizmie może wystąpić pomimo odpowiedniej kaloryczności posiłków. Spowodowane jest to niewielkim urozmaiceniem spożywanych pokarmów lub dostarczaniem do organizmu głównie żywności wysoko przetworzonej, charakteryzującej się obniżoną wartością odżywczą. Jeśli w organizmie wykryte zostaną niedobory pojedynczych składników odżywczych, niezbędne jest wprowadzenie odpowiednich zmian w odżywianiu, zapewniających odpowiednie ilości składników niedoborowych, bądź też zastosowanie suplementów diety zawierających te składniki – jednak po uprzedniej konsultacji ze specjalistą. W stanach poważnego niedożywienia, wyniszczenia organizmu warto skorzystać z pomocy specjalisty, np. dietetyka (dostępnego chociażby online, w Programie DrDietman).  Jednak w stanach zagrażających życiu jedynym rozwiązaniem jest podanie choremu leku o odpowiednim składzie i właściwej dawce, prowadzącego do stopniowej poprawy stanu odżywienia i pozwalającej na bezpieczny powrót do zdrowia.

Materiał partnera