dziewczynka pije mleko

Czy antybiotyki w mleku nie szkodą alergikom?

Alergia na mleko jest jedną z najczęściej występujących nadwrażliwości pokarmowych u człowieka. Zawarte w produkcie białka niekorzystnie wpływają na układ immunologiczny. Problem dotyczy głównie dzieci do 5 roku życia, choć mogą na niego cierpieć także dorośli. Jaki wpływ na alergików mają antybiotyki zawarte w mleku? Na pytanie odpowiadają eksperci.

Skład mleka

Mleko jest produktem uważanym za bogate źródło cennych składników odżywczych. Zanim przetwory mleczne zostaną dopuszczone do sprzedaży, powinny być wnikliwie przebadane pod kątem obecności pozostałości antybiotyków. Nawet ich niewielka ilość może niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, uodporniając go na antybiotyki stosowane w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych i powodując alergie. Czynnikami uczulającymi znajdującymi się w mleku mogą być także:

  • kazeina,
  • laktoalbumina,
  • glikoproteina,
  • laktoglobulina,
  • beta-laktoglobulina.

Pozostałości antybiotyków w mleku nie tylko nie sprzyjają zdrowiu człowieka, ale stanowią także poważne zagrożenie dla przetwórstwa mleczarskiego. Ich obecność może niekorzystnie wpływać na kultury bakterii podczas produkcji jogurtu, co prowadzi do poważnych strat przedsiębiorstwa.

Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych oraz strat podczas produkcji, można sprawdzić skład mleka poprzez zastosowanie zestawów testów pozwalających wykryć obecność antybiotyków. Zestaw składa się z testów oraz inkubatorów. Każde z urządzeń wyposażone jest w osiem stanowisk umożliwiających przeprowadzenie badań kilku próbek naraz przy pomocy timerów. Ich obsługa jest bardzo prosta, a czas oczekiwania na wyniki stosunkowo krótki.

Antybiotyki w mleku a alergia

Każda alergia pokarmowa wynika z nieprawidłowego działania układu immunologicznego. Zawarte w mleku antybiotyki mogą pobudzać w organizmie tworzenie substancji wywołujących nadwrażliwość. Zwykle dotyczy ona więcej niż jednego składnika mleka i produktów pochodnych — informuje przedstawiciel firmy Justest. Schorzenie to często mylone jest z nietolerancją laktozy, jednak są to dwa zupełnie różne uczulenia.

Alergia na mleko objawia się na wiele sposobów. Do najczęściej występujących dolegliwości należą:

  • wysypka,
  • pokrzywka,
  • kaszel,
  • wymioty,
  • luźny stolec,
  • biegunka,
  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • alergiczny nieżyt nosa,
  • łzawienie oczu,
  • kolka,
  • zahamowanie lub nadmierny wzrost u dzieci.

Objawy mogą występować tuż po konsumpcji lub w większym odstępie czasu. Ich rozpoznanie i skojarzenie ze spożyciem mleka jest dosyć trudne. Dlatego zalecane jest wykonanie testów, które potwierdzą postawioną diagnozę. Przeważnie przeprowadza się testy skórne lub badanie krwi. Wystąpienie uczulenia na mleko jest bardziej prawdopodobne u alergików, dzieci, przy atopowym zapaleniu skóry oraz u osób, w których rodzinie występują alergie.

Materiał partnera