Zastosowanie i zalety kotleciarek
Praca w gastronomii często wymaga umiejętnej organizacji pracy i stosowania metod, które umożliwią sprawne przygotowywanie posiłków. Ważnym aspektem jest też obróbka produktów mięsnych, która nie powinna sprawiać dodatkowych trudności. Pomocne może okazać się zastosowanie kotleciarek, które są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych tłuczków. Sprawdź, jak działają kotleciarki i jakie dają korzyści.
Do czego wykorzystywane są kotleciarki?
Kotleciarki są to profesjonalne maszyny, służące do obróbki mięsa. Ich sposób działania jest niezwykle prosty- kawałek mięsa wkłada się pod specjalną prasę, która automatycznie rozbija i delikatnie rozmiękcza mięso. Proces rozbijania mięsa jest potrzebny, aby po przygotowaniu mogło być ono soczyste i sprężyste. Co więcej, dzięki rozbiciu, mięso uzyskuje idealną grubość i nie rozwarstwia się w trakcie smażenia.
Kotleciarki są najczęściej wykorzystywane w zakładach gastronomicznych, firmach cateringowych oraz w miejscach, gdzie konieczne jest szybkie i bezpieczne przygotowanie mięsa. Doskonale nadają się one do rozbijania każdego rodzaju mięsa:
schabowego,
wołowego,
drobiowego,
wieprzowego.
Decydując się na zakup kotleciarki, warto skorzystać z usług sprawdzonej firmy. Jedną z nich jest firma Beck Clip System, która zajmuje się sprzedażą maszyn dla przetwórstwa spożywczego i gastronomii. W swej ofercie posiada maszyny klipsujące, rozbijające oraz różnego rodzaju klipsy do pakowania żywności. Dodatkowo urządzenia firmy mają komplet certyfikatów, potwierdzających jakość ich wykonania.
Dlaczego warto korzystać z kotleciarek?
Nowoczesne kotleciarki są skonstruowane w taki sposób, aby zapewnić nie tylko bezpieczeństwo, ale też dużą wydajność. Co więcej, umożliwiają one rozbicie każdego rodzaju mięsa, nadając im jednakową grubość i doskonałą sprężystość. Kotleciarki są dobrą alternatywą dla innych sposobów przygotowywania kotletów.
Nie wymagają użycia siły, a dodatkowo nie generują hałasu, jak jest w przypadku tradycyjnych tłuczków. Kupując kotleciarkę, można znacznie skrócić czas przygotowywania mięsa, a tym samym zwiększyć ilość wydawanych posiłków. Korzyścią ze stosowania maszyn do rozbijania mięsa jest też zwiększenie komfortu pracy oraz poprawienie jakości przygotowywanego mięsa.
Warto dodać, że nowoczesne kotleciarki są często wykonywane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo są niezwykle łatwe w czyszczeniu, a ich solidne wykonanie zapewnia im dużą trwałość.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana