Artykuł sponsorowany

Wybór chińskiego jedzenia. Co na przystawkę?

Wybór chińskiego jedzenia. Co na przystawkę?

Kuchnia chińska jest popularna na całym świecie. Ewoluowała ona w różnych rejonach świata, dostosowując się do lokalnych smaków, stąd wynika jej niezwykła różnorodność. W kuchni chińskiej, tak jak i w polskiej serwowane są również świeże przystawki, które zgodnie z kulturą stołu pozostają przez cały czas w zasięgu pałeczek, więc nie musimy ich jeść przed pojawieniem się głównego dania. Ich zadaniem jest rozbudzenie apetytu i stymulowanie zmysłów.

Czym charakteryzuje się kuchnia chińska i za co ją lubimy?

Jedzenie dla Chińczyków jest niezwykle ważne, a każda uroczystość i ważny moment w ich życiu jest nierozerwalnie związane z jedzeniem. W Chinach posiłki spożywa się wspólnie. Kuchnia jest tak samo zróżnicowana, jak poszczególne regiony kraju. Ze względu na wielkość Chin, bogatą historię i tradycję, trudno mówić o jednej kuchni chińskiej. Istnieje wiele jej odmian, np. kuchnia syczuańska, szanghajska, kantońska czy pekińska. W Polsce, jak i na całym świecie kuchnia chińska jest bardzo lubiana, głównie ze względu na egzotykę i ciekawe połączenie smaków, które odbiegają od naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Z tego powodu tak wiele osób odwiedza restaurację chińską w Gdańsku, która zaskakuje doborem smaków i potraw.

Sekret kuchni orientalnej tkwi w harmonii czterech smaków, tj. słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. Najpopularniejsze składniki to głównie ryż, tofu, warzywa, grzyby, sos sojowy, olej sezamowy, mięso i śladowa ilość nabiału. Intensywny smak i aromat osiąga się poprzez użycie różnorodnych ziół i przypraw, m.in. imbiru, czosnku, przyprawy 5 smaków, sosu sojowego, rybnego, ostrygowego i różnego rodzaju octów. Cechą charakterystyczną tej kuchni jest konsumowanie potraw za pomocą pałeczek oraz przyrządzanie ich w woku. Jak widzimy, chińskie jedzenie kusi wyrazistymi smakami i nietypowymi, często egzotycznymi składnikami, dlatego jest tak przez nas uwielbiane.

Jaką przystawkę wybrać w chińskiej restauracji?

Jedzenie chińskie od początku uzupełniamy innymi popularnymi daniami kuchni orientalnej, przestrzegając przy tym tradycyjnych receptur. I tak w naszej ofercie kryje się syczuańska i tajska kuchnia – obie bardzo różnorodne i bogate w oryginalne składniki najwyższej jakości. Pracują u nas także najlepsi kucharze z Chin, którzy zaskakują doborem smaków i potraw - zauważa nasz rozmówca reprezentujący restaurację chińską Lee’s Chinese w Gdańsku, stworzoną wiele lat temu z miłości do kuchni orientalnej, która oferuje także jedzenie na dowóz.

Warto wiedzieć, że pyszna orientalna zupa i danie główne to nie wszystko, co dostaniemy w restauracji. Kompletny posiłek powinien zawierać również lekką przystawkę, która będzie wprowadzeniem do najważniejszej części posiłku. Wśród najpopularniejszych pozycji w menu nie może zabraknąć takich przystawek, jak kimchi z kapusty, sajgonki, ogórek z czosnkiem, glony wakame, pieczone bakłażany, pierożki wonton, papryka faszerowana na sposób orientalny, krewetki fu yong, sałata smażona po chińsku, pieczone warzywa w marynacie sojowej, czy makaron ryżowy z warzywami. Kto raz zasmakuje kuchni orientalnej, ten będzie chciał próbować jej więcej, a nawet wykorzystywać jej przepisy w swojej kuchni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.