Wybór chińskiego jedzenia. Co na przystawkę?
Kuchnia chińska jest popularna na całym świecie. Ewoluowała ona w różnych rejonach świata, dostosowując się do lokalnych smaków, stąd wynika jej niezwykła różnorodność. W kuchni chińskiej, tak jak i w polskiej serwowane są również świeże przystawki, które zgodnie z kulturą stołu pozostają przez cały czas w zasięgu pałeczek, więc nie musimy ich jeść przed pojawieniem się głównego dania. Ich zadaniem jest rozbudzenie apetytu i stymulowanie zmysłów.
Czym charakteryzuje się kuchnia chińska i za co ją lubimy?
Jedzenie dla Chińczyków jest niezwykle ważne, a każda uroczystość i ważny moment w ich życiu jest nierozerwalnie związane z jedzeniem. W Chinach posiłki spożywa się wspólnie. Kuchnia jest tak samo zróżnicowana, jak poszczególne regiony kraju. Ze względu na wielkość Chin, bogatą historię i tradycję, trudno mówić o jednej kuchni chińskiej. Istnieje wiele jej odmian, np. kuchnia syczuańska, szanghajska, kantońska czy pekińska. W Polsce, jak i na całym świecie kuchnia chińska jest bardzo lubiana, głównie ze względu na egzotykę i ciekawe połączenie smaków, które odbiegają od naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Z tego powodu tak wiele osób odwiedza restaurację chińską w Gdańsku, która zaskakuje doborem smaków i potraw.
Sekret kuchni orientalnej tkwi w harmonii czterech smaków, tj. słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego. Najpopularniejsze składniki to głównie ryż, tofu, warzywa, grzyby, sos sojowy, olej sezamowy, mięso i śladowa ilość nabiału. Intensywny smak i aromat osiąga się poprzez użycie różnorodnych ziół i przypraw, m.in. imbiru, czosnku, przyprawy 5 smaków, sosu sojowego, rybnego, ostrygowego i różnego rodzaju octów. Cechą charakterystyczną tej kuchni jest konsumowanie potraw za pomocą pałeczek oraz przyrządzanie ich w woku. Jak widzimy, chińskie jedzenie kusi wyrazistymi smakami i nietypowymi, często egzotycznymi składnikami, dlatego jest tak przez nas uwielbiane.
Jaką przystawkę wybrać w chińskiej restauracji?
Jedzenie chińskie od początku uzupełniamy innymi popularnymi daniami kuchni orientalnej, przestrzegając przy tym tradycyjnych receptur. I tak w naszej ofercie kryje się syczuańska i tajska kuchnia – obie bardzo różnorodne i bogate w oryginalne składniki najwyższej jakości. Pracują u nas także najlepsi kucharze z Chin, którzy zaskakują doborem smaków i potraw - zauważa nasz rozmówca reprezentujący restaurację chińską Lee’s Chinese w Gdańsku, stworzoną wiele lat temu z miłości do kuchni orientalnej, która oferuje także jedzenie na dowóz.
Warto wiedzieć, że pyszna orientalna zupa i danie główne to nie wszystko, co dostaniemy w restauracji. Kompletny posiłek powinien zawierać również lekką przystawkę, która będzie wprowadzeniem do najważniejszej części posiłku. Wśród najpopularniejszych pozycji w menu nie może zabraknąć takich przystawek, jak kimchi z kapusty, sajgonki, ogórek z czosnkiem, glony wakame, pieczone bakłażany, pierożki wonton, papryka faszerowana na sposób orientalny, krewetki fu yong, sałata smażona po chińsku, pieczone warzywa w marynacie sojowej, czy makaron ryżowy z warzywami. Kto raz zasmakuje kuchni orientalnej, ten będzie chciał próbować jej więcej, a nawet wykorzystywać jej przepisy w swojej kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana