
W jakich pojemnikach można składować warzywa?
Sposób przechowywania warzyw zarówno w domu, jak i w sklepach i magazynach ma niezwykle duże znaczenie. W zależności od tego, w jakich pojemnikach będziemy trzymać warzywa, tak długo pozostaną one świeże oraz zdatne do spożycia. Odpowiednie przechowywanie zapobiegnie również rozmnażaniu się zarazków i pleśni. Jak więc prawidłowo przechowywać warzywa?
Podstawowe zasady przechowywania warzyw
Warzywa, które znajdują się w sklepowych magazynach, powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. Jak twierdzą specjaliści z firmy Palbox: ważne jest, aby warzywa przechowywać w przeznaczonych do tego celu pojemnikach i ustalonej temperaturze. Jednak jest ona bardzo zróżnicowana w zależności od rodzaju warzyw. Uogólniając, powinna ona wynosić między +1, a maksymalnie +7 stopni Celsjusza. Kolejną, istotną kwestią jest zapewnienie odpowiedniej wentylacji, która pomoże zwolnić proces dojrzewania, a tym samym przedłużyć czas składowania warzyw. W dodatku, warzywa powinny być przechowywane w miejscu, gdzie jest ograniczony dostęp światła dziennego, które również przyspiesza dojrzewanie. Należy również zwrócić uwagę na odpowiednią segregację warzyw. Oznacza to, że powinno przechowywać się w jednym pojemniku jeden gatunek warzyw oraz zwrócić uwagę, aby żadne z warzyw nie było zepsute. W przeciwnym wypadku, reszta warzyw znajdująca się w pojemniku również szybko ulegnie gniciu, a w przypadku rozwoju pleśni, trzeba będzie zutylizować większą ilość warzyw.
Odpowiednie warunki przechowywania warzyw
Bardzo pomocnym, a zarazem praktycznym sposobem przechowywania warzyw, jest użycie specjalnych pojemników oraz skrzynek. Pojemniki magazynowe przystosowane są do tego, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza poprzez otwory w obudowie. Pojemniki do warzyw mogą być z wysoką, bądź też niższą burtą, zamykane lub bez pokrywy. Dzięki takiej różnorodności, z łatwością wybierzemy pojemnik, który spełni nasze wymagania. W dodatku tego typu pojemniki ułatwią segregację warzyw i zaoszczędzą powierzchnię magazynowania.
Z jakich materiałów są dostępne pojemniki na warzywa?
Pojemniki do warzyw – magazynowe i techniczne – wykonane są najczęściej z metalu. Są to wszelkiego rodzaju skrzynie, kosze, czy pojemniki siatkowe. Materiały, z których powstają, muszą być starannie dobrane i spełniać wymagania związane z materiałami dopuszczonymi do kontaktu z warzywami. Dodatkowo pojemniki muszą być profesjonalnie zabezpieczone przed korozją oraz wpływem czynników atmosferycznych. Tego typu pojemniki można stosować również podczas transportu, tym samym zapewniając odpowiednią ochronę warzyw przed uszkodzeniami mechanicznymi.