utylizacja frytury

Utylizacja frytury zgodnie z przepisami prawa – co warto wiedzieć?

Zużyty olej roślinny będący odpadem bezwzględnie wymagającym właściwego zagospodarowania, powstaje głównie w punktach gastronomicznych. Nic dziwnego – w wielu miejscach obróbka termiczna jest podstawowym sposobem przygotowania potraw. Niestety wiele firm ma problem z pozbyciem się tego tłuszczu. Właściciele powinni zadbać nie tylko o jego bezpieczne stosowanie, ale również o odpowiednią utylizację. Jak? Wyjaśniamy.

Zużyty olej roślinny – co warto o nim wiedzieć?

Zużyty olej roślinny, zwany także fryturą, powstaje po wykorzystaniu olejów roślinnych, oliw lub mieszanek tłuszczowych typu masło czy margaryna do przygotowania żywności w trakcie obróbki termicznej, np. głębokiego smażenia potraw. Jest to odpad wymagający specjalistycznej utylizacji. Niestety wiedza na ten temat wciąż jest niewystarczająca i wiele osób pracujących w branży gastronomicznej nie zdaje sobie sprawy z tego, że oleju nie można wylewać do instalacji ściekowych. Po wystygnięciu olej twardnieje, zbiera się w rurach i może doprowadzić do zatkania kanalizacji.

Jak zatem powinno postępować się z zużytym olejem roślinnym? Przede wszystkim pozostałości frytury należy zlewać do specjalnych beczek. Trzeba również zadbać o odpowiednie zabezpieczenie miejsca, w którym będą one stały. Jeżeli w wyniku wycieku zużyty olej gastronomiczny przedostanie się do gleby, może stać się poważnym zagrożeniem dla roślin i zwierząt. Zapełnione beczki zgodnie z prawem powinny zostać oddane specjalistycznej firmie, która dysponuje niezbędnym pozwoleniem na odbiór i transport olejów.

Dlaczego warto korzystać z pomocy specjalistów?

Decydując się na współpracę ze specjalistyczną firmą, która oferuje odbiór tłuszczu posmażalniczego, można w prosty sposób spełnić wymagania narzucone przepisami prawa i uchronić się przed nałożeniem kary związanej z nieprawidłowym zagospodarowywaniem frytury. Niestety samodzielna utylizacja omawianych olejów, zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami jest niemożliwa. Rozwiązaniem jest współpraca z firmami, takimi jak Euro Eko Polska, która działa na rynku od kilkunastu lat i posiada odpowiednie doświadczenie oraz flotę, umożliwiającą odbiór olejów na terenie całego kraju, gwarantując przy tym korzystne warunki umowy.

Należy pamiętać, że proces utylizacji musi przebiegać przy pomocy specjalistycznego transportu i z gwarancją zapewnienia odpowiednich warunków składowania. Wszyscy kierowcy firmy Euro Eko Polska, którzy odbierają fryturę z lokali gastronomicznych, dysponują specjalnym zestawem, umożliwiającym zabezpieczenie otoczenia przed skażeniem w razie wycieku oleju. Podpisując umowę na stałą współpracę, właściciel zyskuje zabezpieczenie w przypadku przeprowadzenia kontroli i dowód, że frytura jest utylizowana zgodnie z prawem. Współpraca z firmami skupującymi zużyty olej to także w pewnym sensie zysk dla firmy gastronomicznej. Skup – jak sama nazwa wskazuje – w zamian oferuje wymierny dochód. Wystarczy zawrzeć umowę na odbiór zużytego oleju i gotowe.

Warto pamiętać również, że za wszystkimi wyżej wymienionymi obowiązkami stoi dbałość o środowisko naturalne. To zdecydowanie nadrzędna kwestia, która dzięki wykorzystaniu nowoczesnego sprzętu i wdrożeniu najwyższych standardów pozwala w pełni zadbać o środowisko oraz naszą przyszłość.

Materiał partnera