lody

Urządzenia niezbędne do produkcji lodów rzemieślniczych

Lody rzemieślnicze, innymi słowy tradycyjne są dziś bardzo popularne. Miłośnicy zimnych łakoci coraz częściej decydują się na wyroby domowej roboty. Co sprawiło, że przypadły im do gustu? Sekretem lodów rzemieślniczych są najprawdopodobniej ich skład i sposób wytwarzania. Poznaj urządzenia niezbędne do produkcji takich smakołyków i sprawdź, co wchodzi w skład poszczególnych receptur dotyczących wyrobów rzemieślniczych.  

Produkcja lodów rzemieślniczych

Polski rynek lodziarski od czasu wejścia kraju do Unii Europejskiej, niesamowicie prężnie się rozwija. Rodzimi producenci biorą przykład z doświadczonych w tej branży włoskich oraz niemieckich przedsiębiorców i stawiają na nieszablonowane rozwiązania. Z roku na rok przybywa więc kolejnych lokali i lodziarni – nie tylko sezonowych, ale i działających całorocznie. Z miłości do pysznych lodów powstają też punkty funkcjonujące na niewielką skalę, które zazwyczaj stawiają na domowej roboty produkty.

Produkcja lodów rzemieślniczych bazuje na specjalnych maszynach i odpowiednio skomponowanych, naturalnych składnikach. Kilkanaście porcji wcześniej przygotowanej mieszanki zamraża się w specjalnym urządzeniu. Do produkcji lodów mlecznych wykorzystuje się mleko, śmietanę i cukier. Z kolei do wytwarzania ich wersji owocowych – cukier, owoce i wodę.

Jak nazywa się wspomniane urządzenie do produkcji lodów rzemieślniczych? Otóż jest to frezer. Urządzenie, które jednocześnie miesza i schładza lodową mieszkankę.

Frezery do produkcji lodów rzemieślniczych

Urządzenia do wyrobu lodów tradycyjnych i rzemieślniczych sprzedaje firma BMC, autoryzowany dystrybutor marki Telme w Polsce, która jednocześnie podkreśla też zalety korzystania z takich maszyn.

Frezery do lodów sprawdzają się doskonale jako wyposażenie lodziarni, cukierni czy kawiarni. Posiadają niezwykle szerokie możliwości, powalające na przygotowanie niemal każdego rodzaju lodów. Mrożone przysmaki nie tylko wspaniale smakują, ale także niosą ochłodę w upalne dni. Masa lodowa jest  delikatna i aksamitna, oferując gamę różnych smaków.

Frezery do lodów posiadają dużą ilość programów, co pozwala na wygodną personalizację i dostosowywanie pracy urządzenia do aktualnych potrzeb. Oferujemy frezery do lodów z poziomym i pionowym zbiornikiem, z dozownikami automatycznymi oraz manualnymi.

Wszystkie nasze urządzenia zostały wykonane w oparciu o najnowsze technologie, w taki sposób, aby ułatwić korzystanie z urządzeń. Przeznaczone są do codziennej ciężkiej pracy. Każda z maszyn zapewnia napowietrzenie mieszanki lodowej do 40%, gwarantując, że lody są delikatne, puszyste i aksamitne.  To idealne połączenie tradycji z nowoczesną technologią. Frezery do lodów to niezwykle wszechstronne urządzenia, pozwalające na przygotowanie niemal każdego rodzaju lodów. Sprawdzają się doskonale jako elementy wyposażenia lodziarni, kawiarni, cukierni, restauracji i hoteli. Funkcjonalność i nowoczesny design naszych maszyn to ich znaki rozpoznawcze – podkreśla przedstawiciel firmy BMC Polska G.K. – Oferujemy pełne wsparcie już na etapie projektowania, współpracujemy z naszymi klientami na każdym etapie inwestycji, wspieramy, doradzamy, wyposażamy szkolimy personel.

Chociaż wydawać by się mogło, że produkcja lodów tradycyjnych nie jest wcale skomplikowana, prawda jest nieco inna. Na ostateczny smak wyrobów wpływa bowiem wiele szczegółów. Kluczem do sukcesu jest inwestycja w odpowiedni sprzęt i dobór surowców – świeżych, pachnących i dobrych jakościowo.  Polacy pokochali lody rzemieślnicze  za ich wyjątkową jakość i różnorodność smaków.

Materiał partnera