Szufelki do warzyw. Charakterystyka
Korzystanie z odpowiednich narzędzi przyspiesza i ułatwia pracę, niezależnie od tego, czy będą one służyły uprawie warzyw ich przekładaniu, czy pracy w ogrodzie przy pielęgnacji roślin. Jednym z akcesoriów, które przydadzą się każdemu ogrodnikowi, ale także sprzedawcy czy osobie, które kupuje większe ilości produktów „na zimę”, jest szufelka do warzyw. Mimo swej nieskomplikowanej budowy okazuje się ona niezwykle przydatna.
Dlaczego szufelki do warzyw są niezbędne?
Warzywa stanowią jeden z najcenniejszych elementów diety, ponieważ dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych – wysokiej jakości białka, węglowodanów, a także potrzebnych witamin i mikroelementów. Nieodłącznym składnikiem jadłospisu większości z nas są niezwykle popularne i spożywane w różnych postaciach ziemniaki. Szczególnie cenione są także warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pietruszka, buraki lub selery. Ze względu na walory zdrowotne i smakowe chętnie jedzona jest również cebula. Zakupy warzyw tych najczęściej wybieranych gatunków, używanych na zupy, do dań głównych czy sałatek są stale powtarzaną czynnością. Przez pewien czas panowała moda na kupowanie warzyw mytych i pakowanych, jednak obecnie większość konsumentów odchodzi od tego trendu, kupując tradycyjne warzywa sprzedawane na wagę – podkreśla przedstawiciel firmy ZM Walkiewicz, specjalizującej się w produkcji narzędzi ogrodowych i akcesoriów do użytku domowego.
Warzywa oferowane klientom wprost ze skrzynek, często zawierające jeszcze resztki ziemi, w której rosły, są słusznie uważane za trwalsze. W wielu przypadkach konsumenci są przekonani, że okażą się lepsze w smaku i zdrowsze. Taka prawidłowość z pewnością występuje w przypadku warzyw ekologicznych, uprawianych bez stosowania szkodliwych środków ochrony roślin czy sztucznego nawożenia preparatami chemicznymi. Jednym ze skutków ubocznych rosnącego zainteresowania warzywami na wagę jest również wzmożone zapotrzebowanie na szufelki do warzyw.
Korzystanie z szufelek do warzyw jest niezbędne dla zachowania odpowiedniej higieny, ale także większej wygody sprzedawcy, a często wynika z przyzwyczajeń klientów. Nie wszyscy kupujący są zadowoleni, gdy sprzedawca wyciąga warzywa rękoma, tym bardziej że trwa to zazwyczaj dłużej. Praktykowane niekiedy używanie pojemnika pełniącego funkcję szalki prowadzi do jego ciągłego pękania lub ułamywania się fragmentów, ponieważ zwykle są one zrobione z kruchego tworzywa sztucznego. W przypadku takich warzyw jak marchew czy pietruszka powoduje też częste uszkadzanie bulw.
Jak jest zbudowana szufelka do warzyw?
Szufelka do warzyw to niezbędne narzędzie pozwalające na odmierzenie odpowiedniej ilości sprzedawanego towaru. Dzięki niej można łatwo nabrać właściwą ilość bulw warzyw twardych, takich jak ziemniaki, buraki czy marchew i szybko umieścić je w opakowaniu, w którym mają być odważone i sprzedane. Takie rozwiązanie bardzo przyspiesza obsługę klientów, zwłaszcza tam, gdzie kupujących jest więcej – a więc na cieszących się niesłabnącym powodzeniem bazarkach, targach czy warzywniakach. Korzystanie z szufelki do warzyw jest również bardzo praktyczne – sprzedający nie pobrudzi sobie rąk, nie musi też używać plastikowych rękawiczek jednorazowych, które są drogie i nieekologiczne.
Szufelki do warzyw przydają się jednak nie tylko sprzedawcom dostarczającym warzywa, ale również osobom, które korzystają z nich na własne potrzeby. Za pomocą szufelki o wiele łatwiej zabrać z piwnicy czy piwniczki ogrodowej potrzebną ilość wyhodowanych samodzielnie lub kupionych w większej ilości na zimę ziemniaków albo marchwi.
Szufelki do warzyw są nie tylko bardzo użyteczne, ale także trwałe. Wykonuje się je z dość grubego stalowego drutu, który jest wyprofilowany tak, by tworzył rodzaj koszyka z płaskim zakończeniem oraz uniesionymi ku górze rantami. Taka konstrukcja ułatwia nabieranie warzyw, a jednocześnie zapobiega ich wypadaniu na boki. Dzięki odpowiednio dobranym odległościom między poszczególnymi drutami szufelka jest zarazem dość lekka, a warzywa nie wypadają przez otwory między nimi.
Szufelki produkuje się, spawając lub zgrzewając drut. Po nadaniu ostatecznego kształtu – nie tylko samej główki, ale również elementu pozwalającego na montaż rączki – całość jest malowana tak, by powierzchnia była odporna na rdzewienie. Jest to o tyle ważne, że ziemia pokrywająca warzywa bywa dość wilgotna, co może prowadzić do przyspieszonej korozji. Naniesienie powłoki z farby poprawia także estetykę wyrobu. Za wygodne trzymanie szufelki odpowiedzialna jest nakładana na całość wytrzymała rączka wykonana z drewna sosnowego. Całość konstrukcji jest solidna i wytrzyma długą oraz intensywną eksploatację.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana