ekologiczne opakowania

Świadomość ekologii we współczesnej gastronomii

W ostatnich latach coraz więcej firm zaczęło decydować się na wdrażanie ekologicznych rozwiązań do swojej działalności. Zjawisko to nie ominęło również gastronomii, co jest doskonale widoczne, na przykład, w opakowaniach wykorzystywanych do serwowania przygotowanych potraw. W jaki sposób można poprawić podejście do środowiska w takich miejscach, jak restauracje, bary i food trucki?

Ekologiczne opakowania

W lokalach gastronomicznych każdego dnia wykorzystuje się setki, a czasami nawet tysiące sztuk opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych. Mowa tu zarówno o tackach jak i kubkach czy nawet jednorazowych sztućcach. Z roku na rok coraz więcej miejsc tego typu decyduje się na wprowadzanie do użytku produktów, które są w pełni biodegradowalne lub mogą zostać poddane recyklingowi.

– Stosowanie ekologicznych opakowań w znacznym stopniu zmniejsza ilość szkodliwych śmieci produkowanych przez dany lokal gastronomiczny. Miesięcznie w podobnych miejscach zużywa się nawet kilkadziesiąt tysięcy sztuk takich produktów, dlatego krok w stronę świadomego podejścia jest bardzo dobrą decyzją – mówi ekspert z firmy ABC-Pak oferującej ekologiczne opakowania dla gastronomii.

Wielu osobom może wydawać się, że produkcja papierowych tacek i kubeczków skutkuje nadmierną eksploatacją lasów. W ostatnich latach powstały jednak nowoczesne technologie, które pozwalają na bardzo efektywne wykorzystanie makulatury. Dzięki temu do produkcji papierowych opakowań nie trzeba wycinać nowych drzew, a jedynie wykorzystać już raz użyty surowiec.

Pozostałe działania

Lokale gastronomiczne praktykujące świadome podejście do środowiska decydują się również na wdrożenie innych ekologicznych rozwiązań. Doskonałym przykładem takich działań jest kupowanie produktów spożywczych od lokalnych przedsiębiorców. Decyzja ta pozwala na ograniczenie trasy, jaką muszą pokonać dostawcy, co wpływa na zmniejszenie zanieczyszczenia powietrza.

Popularną praktyką jest również wybieranie urządzeń wykorzystywanych w kuchni, które są wyposażone w ekologiczne tryby. Mowa tu zarówno o zmywarkach, jak i lodówkach czy chłodniach. Często w lokalach podchodzących świadomie do środowiska można spotkać także diody LED zamiast zwykłych żarówek o znacznie słabszej wydajności.

Wiele firm decyduje się również na ograniczanie papierowych ulotek i rezygnowanie ze zbędnych dodatków, takich jak plastikowe słomki do napojów. Świadomość ekologii we współczesnej gastronomii z roku na rok jest coraz większa, co wpływa na ogólne zmniejszanie udziału w zanieczyszczeniu świata, zarówno jeśli chodzi o odpady z tworzyw sztucznych, jak i ślad węglowy.

Materiał partnera