Srebro jadalne

Srebro jadalne. Zastosowanie i właściwości

Żyjemy w czasach, w których równie ważny, co smak jest także wygląd potraw. Człowiek je oczami i trudno nie zgodzić się z tym stwierdzeniem. Każda restauracja wie, jak ważna jest estetyka i odpowiednie przyozdobienie dania. Wykorzystanie jadalnego złota lub srebra to idealny sposób na uatrakcyjnienie wyglądu potraw i drinków. Przy czym, dekoracja w formie srebra jest dużo tańsza od złota jadalnego, a uważana jest za równie spektakularny dodatek.

Gdzie wykorzystywane jest srebro jadalne?

Srebro jadalne spotkać można najczęściej w ekskluzywnych restauracjach, na bankietach i innych wystawnych przyjęciach. Wykorzystywane jest po to, aby uatrakcyjnić wygląd dania. Dzięki niemu Klienci mogą poczuć się wyjątkowo, gdyż srebro kojarzy się przede wszystkim z bogactwem i luksusem, a podanie tak przyozdobionej potrawy sprawi, że restauracja będzie postrzegana, jako bardziej prestiżowa. Jadalne srebro cieszy się bardzo dużą popularnością, zwłaszcza że jest dużo tańsze od jadalnego złota, a daje taki sam efekt. Jest ono wykorzystywane najczęściej w branży cukierniczej, gdzie zachowanie wysokich walorów estetycznych jest na pierwszym miejscu.

Srebro jadalne dzielimy na rodzaje ze względu na formę oraz zastosowanie. I tak wyróżniamy srebro w formie pudru, które stosuje się najczęściej do dekoracji czekolad, deserów i kieliszków z szampanem, czy srebro w postaci drobinek, które idealnie prezentują się w drinkach, koktajlach i likierach. Można używać ich także do dekoracji czekolady na gorąco, kawy i deserów. Następnie wyróżnić możemy srebro jadalne w postaci płatków, które najczęściej używane jest do dekorowania dań głównych, oraz srebro w postaci książeczki, której płatki można wykorzystywać w całości lub pociąć na drobne kawałki. Każda z tych odmian sprawi, że wszystkie potrawy, desery i napoje z pewnością zyskają niepowtarzalny charakter i wygląd.

Srebro jadalne – jakie ma właściwości?

Jadalne srebro jest w pełni bezpieczne i nie powoduje żadnych niepożądanych efektów ubocznych. Co więcej, nie ma ono wartości odżywczych, gdyż organizm ludzki go po prostu nie trawi. Srebro jadalne jest neutralne w smaku, dlatego nie wpływa na odbiór rzeczywistego smaku ozdobionej nim potrawy, czy napoju.

Bardzo ważne jest to, aby podawane srebro nie zawierało żadnych domieszek innych metali, takich jak miedź. Przy zakupie tego produktu, musimy zwracać uwagę, aby było to tylko i wyłącznie czyste srebro najwyższej jakości. Nasze srebro jadalne jest certyfikowane przez laboratorium LGA, jako spełniające europejskie normy i może być używane, jako barwniki żywności w dekoracji potraw i napojów – dowiadujemy się w rozmowie z przedstawicielem firmy Edan, specjalizującej się w sprzedaży złota i srebra płatkowego stosowanego w zdobnictwie, kosmetyce i gastronomii.

Do jego największych zalet można zaliczyć cenę, gdyż jest ono o wiele tańsze niż złoto jadalne, a posiada tak samo wyjątkowy i efektywny wygląd. Co ważne, nie należy się go obawiać, ponieważ nie powoduje żadnych negatywnych skutków i jest w pełni bezpieczne. Srebro jadalne jest idealną dekoracją, która zapewni niesamowity blask potrawom, deserom i napojom, które zachwycą każdego.

Materiał partnera