Artykuł sponsorowany

Sposoby przedłużania trwałości wysłodzin browarnianych

Sposoby przedłużania trwałości wysłodzin browarnianych

Wysłodziny browarniane, nazywane inaczej młótem browarnianym, powstają jako odpad przy produkcji piwa – jednak podkreślmy, odpad, który może być wykorzystywany jako cenny surowiec. To resztki słodu jęczmiennego, wykiełkowanych ziaren jęczmienia, które mogą być stosowane przede wszystkim jako dodatek paszowy dla bydła hodowlanego i trzody chlewnej. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego białka i witamin wysłodziny browarniane dobrze wpływają na wzrost zwierząt.

Wysłodziny browarniane w procesie warzenia piwa

Na początek przybliżmy, w jaki sposób powstaje młóto browarniane, by następnie przejść do zagadnienia jego przechowywania i sposobów na przedłużanie trwałości. Młóto browarniane powstaje w wyniku odfiltrowywania beczek przednich w kadziach zaciernych browarów. Na 100 hektolitrów piwa szacunkowo przypada 15-20 kg wysłodzin, przy czym najwięcej wartościowego odpadu powstaje przy produkcji piwa typu pils. Osad powstający ze słodu jest nierozpuszczalny. Powstając w kadzi filtracyjnej, tworzy naturalną warstwę filtrującą. Sama kadź filtracyjna służy do oddzielania młóta (łusek ze zboża) od zacieru – zacier przepuszcza się przez warstwę wysłodzin. Po przepłukaniu pozostałego młóta browarnianego wodą do całkowitego rozpuszczenia cukru i wymycia resztek przerobionej skrobi otrzymujemy tzw. brzeczkę, która trafia do warzelnego kotła. W procesie warzenia piwa wysłodziny są już zbędne – ale można je dalej wykorzystywać.

Przechowywanie wysłodzin browarnianych: problematyczne zadanie

Jak mówią nam przedstawiciele dystrybutora wysłodzin browarnianych firmy DOMINO z Żywca, wysłodziny to produkt wilgotny, który zawiera łatwo fermentujące składniki. W normalnych warunkach przydatność do spożycia przez zwierzęta to bardzo krótki okres; latem wysłodziny browarniane pleśnieją w ciągu zaledwie 3 dni. Całe szczęście jest sposób – a właściwie dwa sposoby – na zabezpieczenie młóta browarnianego w taki sposób, by możliwe było znacznie dłuższe przechowywanie produktu i wykorzystywanie do karmienia zwierząt hodowlanych. Pierwszy sposób to zakiszanie, konkretniej: zakiszanie w pryzmach lub zakiszanie w rękawach. Alternatywą do kiszenia młóta jest jego suszenie. Młóto suszone można kupić w formie granulatu – wówczas zachowuje ono swoją świeżość i wartości odżywcze nawet przez pół roku od daty produkcji. Niestety trzeba tu dodać, że proces suszenia jest kosztowny. Na koniec wspomnijmy jeszcze o jednej ważnej kwestii. Najlepszy i najpewniejszy wybór to zakup wysłodzin browarnianych od dystrybutora z certyfikatem jakości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.