Sposoby przedłużania trwałości wysłodzin browarnianych
Wysłodziny browarniane, nazywane inaczej młótem browarnianym, powstają jako odpad przy produkcji piwa – jednak podkreślmy, odpad, który może być wykorzystywany jako cenny surowiec. To resztki słodu jęczmiennego, wykiełkowanych ziaren jęczmienia, które mogą być stosowane przede wszystkim jako dodatek paszowy dla bydła hodowlanego i trzody chlewnej. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego białka i witamin wysłodziny browarniane dobrze wpływają na wzrost zwierząt.
Wysłodziny browarniane w procesie warzenia piwa
Na początek przybliżmy, w jaki sposób powstaje młóto browarniane, by następnie przejść do zagadnienia jego przechowywania i sposobów na przedłużanie trwałości. Młóto browarniane powstaje w wyniku odfiltrowywania beczek przednich w kadziach zaciernych browarów. Na 100 hektolitrów piwa szacunkowo przypada 15-20 kg wysłodzin, przy czym najwięcej wartościowego odpadu powstaje przy produkcji piwa typu pils. Osad powstający ze słodu jest nierozpuszczalny. Powstając w kadzi filtracyjnej, tworzy naturalną warstwę filtrującą. Sama kadź filtracyjna służy do oddzielania młóta (łusek ze zboża) od zacieru – zacier przepuszcza się przez warstwę wysłodzin. Po przepłukaniu pozostałego młóta browarnianego wodą do całkowitego rozpuszczenia cukru i wymycia resztek przerobionej skrobi otrzymujemy tzw. brzeczkę, która trafia do warzelnego kotła. W procesie warzenia piwa wysłodziny są już zbędne – ale można je dalej wykorzystywać.
Przechowywanie wysłodzin browarnianych: problematyczne zadanie
Jak mówią nam przedstawiciele dystrybutora wysłodzin browarnianych firmy DOMINO z Żywca, wysłodziny to produkt wilgotny, który zawiera łatwo fermentujące składniki. W normalnych warunkach przydatność do spożycia przez zwierzęta to bardzo krótki okres; latem wysłodziny browarniane pleśnieją w ciągu zaledwie 3 dni. Całe szczęście jest sposób – a właściwie dwa sposoby – na zabezpieczenie młóta browarnianego w taki sposób, by możliwe było znacznie dłuższe przechowywanie produktu i wykorzystywanie do karmienia zwierząt hodowlanych. Pierwszy sposób to zakiszanie, konkretniej: zakiszanie w pryzmach lub zakiszanie w rękawach. Alternatywą do kiszenia młóta jest jego suszenie. Młóto suszone można kupić w formie granulatu – wówczas zachowuje ono swoją świeżość i wartości odżywcze nawet przez pół roku od daty produkcji. Niestety trzeba tu dodać, że proces suszenia jest kosztowny. Na koniec wspomnijmy jeszcze o jednej ważnej kwestii. Najlepszy i najpewniejszy wybór to zakup wysłodzin browarnianych od dystrybutora z certyfikatem jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana