ul pszczeli

Rodzaje ciasta do podkarmiania pszczół

Zapewnienie pszczołom warunków do rozwoju, a więc i odpowiedniego pożywienia jest obowiązkiem każdego dobrego pszczelarza. Bardzo ważną kwestią, mającą ogromny wpływ na dobrostan owadów, jest ochrona ich bilansu energetycznego np. u schyłku zimy, na etapie zakładania pasieki czy w przypadku, gdy owady zaatakuje choroba lub szkodniki. Braki energetyczne doskonale uzupełnia pokarm w postaci ciasta pszczelego. Co je wyróżnia? Jakie zalety wynikają z jego stosowania?

Czym można karmić pszczoły?

Zależnie od potrzeb, stosuje się pokarm pszczeli w dwóch formach. Pierwsza z nich to syrop pszczelarski wykorzystywany do dokarmiania pszczół zimą. Karmienie pszczół syropem warto rozpocząć po 20 sierpnia (pod warunkiem, że ostatnie miodobranie już się odbyło). W ten sposób pszczelarz daje owadom czas na odpowiednie przygotowanie pokarmu, zanim w ulu pojawią się pszczoły zimowe.

Drugim rodzajem pokarmu dla pszczół jest ciasto pszczele, mające postać stałego, gotowego do podania, produktu. Ciasto doskonale nadaje się do karmienia rodzin pszczelich w ciągu całego roku. Jego głównym zadaniem jest ochrona bilansu energetycznego pszczół w okresach, gdy może zabraknąć im naturalnego pokarmu: np. na etapie zakładania pasieki, w przypadku zaatakowania pszczół przez choroby czy szkodniki oraz u schyłku zimy, gdy zgromadzone w ulu zapasy ulegają znacznemu zmniejszaniu się. Ciasto pszczele można bez przeszkód stosować również zimą – w swym składzie zawiera ono bowiem elementy, dzięki którym ograniczone jest ryzyko jego krystalizacji w zderzeniu z niższymi temperaturami. Wysokojakościowe ciasto pszczele ma odpowiednią konsystencję: nie klei się i nie rozpływa, jest łatwe w formowaniu.

Zarówno wysokiej jakości syrop pszczelarski, jak i ciasto pszczele o doskonałym składzie, możesz nabyć w Holger Food.

Rodzaje ciasta pszczelego

Ciasto pszczele, zwane również fondantem pszczelim, to gotowy produkt, o stałej konsystencji. Jednym z najchętniej i najczęściej wykorzystywanym przez pszczelarzy, rodzajem ciasta pszczelego jest ciasto cukrowe. To gotowy produkt, w skład którego wchodzą cukry proste – glukoza i fruktoza oraz dwucukry.

Dobre ciasto pszczele wyróżnia się plastycznością, wyważonym składem, wysoką przyswajalnością, a także minimalną krystalizacją. Ciasto pszczele wykorzystywane jest najczęściej wczesną wiosną – w tym bowiem okresie pszczele zapasy powoli się kończą. Ciasto pozwala owadom w łatwy i szybki sposób uzupełnić braki w spiżarni, a tym samym umożliwia im szybszy rozwój, bez strat potrzebnej energii.

Materiał partnera