Produkcja wołowiny wysokiej jakości
Czym charakteryzuje się wysokiej jakości wołowina?
Świeża wołowina, która jest wysokiej jakości, powinna mieć barwę czerwoną o różnym jej natężeniu. Nie może mieć krwawych wybroczyn i ciemnych plam, co świadczy o tym, że pochodzi od wiekowego bydła. Natomiast tłuszcz musi być jasnokremowy, nigdy brązowy lub ciemnożółty. Świeże mięso ma przyjemny, mięsny, charakterystyczny zapach. Jest kruche, soczyste, sprężyste i po przecięciu nie “puszcza” mętnego soku. Jednak, aby mięso spełniało te wszystkie kryteria, musi zostać odpowiednio wyprodukowane. Jakość wołowiny zaczyna się już w zagrodzie, podczas genetycznego doboru zwierząt, rodzaju paszy oraz warunków, w jakich przebywa bydło. Jak wygląda produkcja wołowiny najlepszej rangi?Produkcja wołowiny wysokiej jakości
Produkcja najlepszej jakości mięsa wołowego to duże wyzwanie, zarówno dla hodowców, rolników, pośredników i właścicieli zakładów mięsnych. Pierwszym i zarazem najważniejszym krokiem jest wybór odpowiedniego materiału do opasu. Obecnie w Polsce działa program integracyjny dla producentów mięsa, tzw. Polska Wołowina. W ramach tego programu prowadzonego przez firmę Polski Farmer, hodowcy mają dostęp do najlepszych jakościowo cieląt krzyżówkowych, które importowane są z wyselekcjonowanych gospodarstw na terenie krajów Unii Europejskiej. Import jest konieczny gdyż krajowa produkcja odsadków mięsnych jest niewystarczająca. Następnie zwierzęta badane są przez weterynarza i szczepione przed najczęstszymi chorobami wirusowymi bydła. Kolejnym krokiem w procesie produkcji najlepszej jakości wołowiny, jest odpowiednia dieta i najwyższa jakość paszy. Hodowcy dysponują własnym zapleczem paszowym, dzięki czemu mają pewność, że pasza zapewniana zwierzętom jest najwyższej jakości. Niestety produkcja własnej karmy to nie lada wyzwanie. W tej działalności mogą pomóc innowacyjne rozwiązania, które coraz chętniej stosowane są przez polskich producentów, np. badanie zasobności i skanowanie pól lub precyzyjne nawożenie, jakie oferuje firma Polski Farmer z siedzibą w Tarczynie. Hodowane zwierzęta muszą być utrzymywane w tzw. bezinwazyjny sposób. Bydło ubija się wtedy, gdy osiągnie określoną masę ciała, optymalnie do 24-tego miesiąca życia. Warto wiedzieć, że w Polsce działa system certyfikacji QMP (Quality Meat Program), który jest oficjalnym krajowym systemem jakości mięsa wołowego. Rolnicy uczestniczący w tym systemie mogą liczyć na wyższe ceny w skupie.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana