Artykuł sponsorowany

Podpuszczka w płynie czy w proszku – co wybrać?

Podpuszczka w płynie czy w proszku – co wybrać?

W celu hobbystycznej i przemysłowej produkcji serów niezbędna jest podpuszczka. To naturalny enzym trawienny, który pozyskiwany jest z żołądków zwierząt kopytnych m.in. cieląt oraz koźląt. W niektórych rejonach świata stosuje się podpuszczkę wielbłądzią oraz jagnięcą, czyli pochodzącą od młodych owiec. Podpuszczka ścina mleko i sprawia, że możliwe jest uzyskanie tzw. skrzepu.

Co to jest podpuszczka?

Podpuszczka stosowana jest w celu produkcji bardzo popularnych serów podpuszczkowych, które powstają z mleka krowiego oraz koziego i owczego. Bez niej nie może rozpocząć się proces koagulacji, który ma ogromne znaczenie dla produkcji sera i jest kluczowy dla jakości ziarna serowarskiego. Dzięki zastosowaniu podpuszczki zawarte w mleku białka ulegają krzepnięciu, co powoduje, że możliwy jest jego „podział” na skrzep oraz serwatkę. Skrzep jest produktem wyjściowym, dzięki któremu powstają sery. Zwierzęta kopytne są z natury roślinożercami, dlatego w żołądkach młodych osobników obecny jest enzym pozwalający na trawienie mleka, którym żywią się one w początkowym okresie życia. Enzym odpowiedzialny za ścinanie się mleka to rennina (chymozyna); ponadto w naturalnej podpuszczce obecna jest też lipaza i pepsyna.

- Podpuszczka ma duży wpływ na smak i aromat każdego z rodzajów serów podpuszczkowych. Stosuje się ją w celu rozszczepienia kazeiny i podziału mleka na dwie frakcje, czyli skrzep oraz serwatkę, jednak w tym momencie rola podpuszczki się nie kończy, bo bierze ona także udział w procesach rozkładu białka, które zachodzą w czasie dojrzewania sera – wyjaśnia ekspert z firmy GAP FOOD ADDITIVES.

Rodzaje podpuszczek serowarskich

Wyróżniamy dwa rodzaje podpuszczki, czyli naturalną podpuszczkę pozyskiwaną w tradycyjny sposób z żołądków młodych cieląt, które jeszcze nie przeszły na dietę roślinną oraz podpuszczkę mikrobiologiczną, która powstaje z przemysłowych enzymów i jest wegańską alternatywą dla podpuszczki naturalnej. Obydwa rodzaje podpuszczki mają swoich zwolenników i przeciwników oraz występują w różnych formach. Zastosowanie naturalnej podpuszczki zapewnia możliwość wytworzenia mocnego skrzepu; dostępna jest ona w formie płynnej oraz granulowanej. Podpuszczka mikrobiologiczna jest równie skuteczna, więc jej zastosowanie nie obniża jakości sera; dostępna jest w formie płynu, proszku oraz tabletek.

Jaką podpuszczkę wybrać?

Podpuszczki występują w różnej formie, która wpływa m.in. na wygodę ich zastosowania. Zarówno podpuszczka w płynie, jak i w proszku będzie dobrym wyborem, który pozwoli przygotować smaczny ser, ale pod warunkiem, że postawimy na jej jakość, którą gwarantują certyfikaty. Podpuszczka w proszku jest bardziej skoncentrowana oraz na dłużej zachowuje swoją trwałość podczas przechowywania w warunkach chłodniczych. Wymaga rozpuszczenia w wodzie przed dodaniem do mleka. Podpuszczka w płynie stosowana jest najczęściej i cieszy się zainteresowaniem nie tylko doświadczonych serowarów, ale również amatorów. Dzięki płynnej formie jest wyjątkowo prosta w zastosowaniu, jednak jej trwałość jest nieco krótsza, a w czasie każdego roku przechowywania spada aktywność znajdujących się w niej enzymów.

Wybór formy podpuszczki to kwestia czysto indywidualna. Każda z nich ma swoje wady oraz zalety, które warto poznać przed zakupem. Można wypróbować wszystkie i wybrać tę, która najlepiej spełni indywidualne oczekiwania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.