Artykuł sponsorowany

Najczęściej importowane warzywa

Najczęściej importowane warzywa

Polska jest znaczącym producentem i eksporterem produktów rolnych w Europie i na świecie. Z krajowych skupów owoców i warzyw każdego roku w za granice wyruszają znaczne ilości żyta, owsa, rzepaku, cebuli, kapusty, buraków cukrowych i pomidorów, a także truskawek oraz czarnej porzeczki. Ważną rolę w obrocie produktami spożywczymi w Polsce odgrywa również import. Jakie warzywa i skąd sprowadzamy w największych ilościach?

Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi

Członkostwo Polski w Unii Europejskiej przyczyniło się do wzrostu dynamiki obrotów w handlu towarami rolno-spożywczymi. W związku z uwolnieniem handlu z pozostałymi krajami członkowskimi od 2004 roku obserwujemy  ciągły wzrost zarówno w obszarze eksportu, jak i importu. Wzrost importu warzyw i owoców jest efektem zniesienia stawek celnych przy sprowadzaniu z krajów rozszerzonej UE i obniżenia ceł dla produktów z innych krajów. Natomiast eksport napędzany jest wzrostem gospodarczym naszych głównych partnerów handlowych oraz konkurencyjność polskich towarów. Zwróćmy uwagę, że eksport polskiej żywności niezmiennie przewyższa ilość produktów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy.

Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego[i] najwięcej żywności (pod względem wartościowym) importujemy z krajów członkowskich, głównie z Niemiec i Holandii, Hiszpanii, Danii oraz Włoch. Do Polski sprowadzana jest też żywność z państw spoza Unii, głównie z Argentyny, Ukrainy, Chin, Brazylii, a także USA, Wietnamu i Turcji. Należy przy tym zaznaczyć, że z Niemiec i innych krajów na zachód od Polski sprowadzamy głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Warzywa i owoce importujemy z krajów południowych, o klimacie sprzyjającym uprawom.

Polski import warzyw

W strukturze towarowej wartości polskiego importu warzyw w latach 2013-2015 najważniejsze miejsce zajmowały pomidory z wynikiem 34%. Tuż za nimi plasuje się papryka (17%), ogórki (9%), sałata (7%) i cebula (4%). Wartość importu pomidorów utrzymuje się na wysokim poziomie w dłuższej perspektywie czasowej – mimo wzrostu kosztów transportu. Wśród warzyw, których znaczenie w imporcie stopniowo maleje, musimy wymienić wspomnianą paprykę, marchew, czosnek i pory. Wzrost obserwujemy natomiast w imporcie ogórków, cebuli i chrzanu [ii].

W 2018 roku doszło do znacznego wzrostu importu ziemniaków – do Polski sprowadzono niemal 128 tys. ton ziemniaków o wartości 135,5 mln złotych. Ta nietypowa sytuacja jest wynikiem coraz niższych zbiorów ziemniaków w kraju przy jednoczesnym wzroście cen. Dostawcy importowanych warzyw, tacy jak Fruits & Vegetables Group, sprowadzają do kraju przede wszystkim młode ziemniaki na potrzeby sklepów wielkopowierzchniowych, giełd oraz dużych zakładów gastronomicznych. Ziemniaki importowane m.in. z Rumunii trafiają również do zakładów przetwórstwa żywności, gdzie wykorzystuje się je do produkcji frytek i jako składnik mrożonych mieszanek warzywnych.

[i] Produkcja i handel zagraniczny produktami rolnymi w 2018 r., raport opublikowany w grudniu 2019 r.

[ii] Polski i światowy rynek wybranych owoców, warzyw i ich przetworów, Program Wieloletni 2015-2019 Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2017.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.