Menu sezonowe, czyli dania restauracyjne na różne pory roku

Pory roku zmieniają się niezależnie, czy tego chcemy, czy nie. Tak samo powinna zmieniać się kuchnia w restauracjach i serwować dania na różne pory roku. Czym wobec tego restauracja ugości nas na wiosnę i latem, a co zaserwują kucharze jesienią i zimą? Sprawdźmy, na jakie smaki możemy liczyć i czym zaskoczą nas lokale restauracyjne?

 Dania na wiosnę i lato

Zacznijmy od lubianych przez większość słonecznych i ciepłych pór roku. Dania restauracyjne na wiosnę i lato są lekkostrawne, kolorowe i zielone. Królują warzywne sałatki, które najlepiej wpisują się w słoneczną pogodę. Mix sałat z karczochami i świeżymi pomidorami albo wędzonym pstrągiem i sokiem cytrynowym bez wątpienia zadowoli nasze gusta. Będziemy zachwycać się wspaniałymi aromatami ziół i soczystością dopiero zerwanych warzyw. Rezygnujemy z tłustych, ciężkich potraw, które są nam zupełnie niepotrzebne. Od razu po posiłku chcemy wskoczyć na rower albo pójść na spacer, dlatego ciężki żołądek nie jest tym, czego oczekujemy.

Dania na jesień i zimę

Jakie dania na jesień i zimę wypełnią kartę restauracyjną? Z pewnością będą to rozgrzewające potrawy, które przyspieszą bicie serca i sprawią, że zrobi nam się cieplej, mimo padającego stale deszczu albo zimowej zawieruchy śnieżnej. Na jesień szefowie kuchni chętnie przygotowują zupy kremy z dyni i cukinii oraz smakowite sosy, na przykład grzybowe, którymi poleją gruby kawałek mięsa. Dania są pełne smaku i aromatyczne. Pierogi, gołąbki, również te z soczewicy, pasztety, steki i poliki wołowe nasycą nas i dodadzą sił, aby zmierzyć się z pogodą, która wówczas raczej nas nie rozpieszcza.

Dobre restauracje serwują promocyjne zestawy

Dobre restauracje chcą zachęcić turystów i mieszkańców miasta do skorzystania z ich oferty, dlatego często proponują pyszne zestawy w promocyjnych cenach. Na co możemy liczyć? Zapytaliśmy o to naszego eksperta z warszawskiej restauracji Vivandier:

W naszej restauracji w każdy weekend serwujemy specjalne trzydaniowe obiady w atrakcyjnej dla gości cenie. Można zjeść smaczny, sezonowy posiłek, przygotowany ze świeżych warzyw. Nasz szef kuchni dba o kubki smakowe odwiedzających nas osób, dlatego czuwa nad każdą potrawą i dba, aby była przygotowana z najwyższej jakości składników. Serwujemy również pyszne dania wegańskie, a składniki naszych dań zawsze są pełne wartości odżywczych.

Warto korzystać z takich ofert i zjeść weekendowy obiad w miłej, rodzinnej atmosferze. Pozwólmy się rozpieścić najlepszym kucharzom i skosztujmy pysznych dań, które dla nas przygotowali.

Materiał partnera