Majonez bez jajek. Czy to możliwe?

Dzięki prawidłowemu odżywianiu możliwe jest zachowanie zdrowia na długo. W związku z tym konsumenci sięgają po produkty, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka oraz nie zagrażają środowisku i zwierzętom. Coraz częściej wybierają oni żywność, która ma odpowiednie pochodzenie, sposób wytwarzania oraz dobry skład. Jednym z uwielbianych przez ludzi produktem jest majonez. Czy można go wytworzyć bez dodatku jajek?

Jak powstaje tradycyjny majonez?

Majonez, inaczej nazywany sosem majonezowym, jest chętnie używany przez wielu Polaków. Wywodzi się on z Francji, a obecnie produkuje go wiele firm. Chociaż nie jest trudny do zrobienia, ludzie najczęściej wybierają ten ze sklepowych półek. Majonez to bardzo popularny dodatek do wielu potraw. Ciężko wyobrazić sobie między innymi popularną świąteczną sałatkę warzywną bez jego użycia.

Majonez to sos zimny, który otrzymuje się poprzez emulgowanie oleju roślinnego w fazie wodnej w obecności żółtka kurzego. Niestety ten kupowany w sklepie często może zawierać niepożądane składniki, takie jak: skrobię modyfikowaną, sól wapniowo-disodową EDTA, gumę guar, gumę ksantanową, sorbinian potasu czy benzoesan sodu. Niektóre z tych dodatków mogą niekorzystnie wpływać na ludzki organizm. Ponadto, tradycyjny majonez jest dość kaloryczny, gdyż 100 gramów dostarcza aż około 700 kilokalorii. Dlatego jego jedzenie go w nadmiarze może doprowadzić do nadwagi czy nawet otyłości.

Czy możliwe jest wyprodukowanie majonezu bez użycia jajek?

Istnieją osoby, które nie wyobrażają sobie potraw bez użycia tego sosu, jednak są przerażone jego kalorycznością oraz obecnością niepożądanych dodatków w jego składzie. Dlatego producenci postanowili stworzyć niskotłuszczowe majonezy bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka.

W składzie naszych majonezów można znaleźć olej rzepakowy, który jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one właściwości przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe, dlatego korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. – mówi pracownik firmy Starck’s Food Polska, która produkuje wegańskie majonezy Cremajo.

Majonezy wytwarzane bez dodatku jajek to odpowiedź na trendy rynkowe. Przez wiele lat były badane i dlatego są unikatowe, bezpieczne, zdrowe oraz w pełni roślinne. Stanowią doskonałą alternatywę dla wysokokalorycznych, tradycyjnych sosów i mogą być spożywane przez osoby dbające o zdrowie, osoby starsze oraz wegan i wegetarian. Majonezy te mają w swoim składzie tylko około 20-40% tłuszczu, dlatego są o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne. Ponadto, są to produkty ekologiczne, które nie zawierają glutenu oraz laktozy, dlatego są odpowiednie również dla alergików.

Tradycyjny majonez jest pyszny oraz nadaje niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Warto wypróbować jego zamiennik bez dodatku jajek.

Materiał partnera