kosze na śmieci w gastronomii

Kosze na śmieci stosowane w gastronomii

Odpowiednie zarządzanie odpadami w lokalach gastronomicznych to istotny temat z punktu widzenia bezpieczeństwa klientów – tym samym samego lokalu. Odpowiednie pojemniki na śmieci w kuchni pozwolą na zachowanie higieny. Kosze na śmieci stosowane w gastronomii muszą cechować się wygodą użytkowania. Personel restauracji i lokali serwujących fast food musi pracować szybko, wobec czego musi mieć narzędzia, które usprawnią działania.

Kosze na odpady w gastronomii powinny skutecznie oddzielać przestrzeń odpadów od schludnej i czystej przestrzeni, w której klient delektuje się posiłkiem. Odpowiedni pojemnik nie przepuszcza zapachów i ukrywa swoją zawartość, pozwalając gościom jeść w spokoju – mówi ekspert z firmy Fobar

Jak wybrać kosz na śmieci na salę lokalu gastronomicznego?

Pamiętaj, że kosze na odpady stosowane w gastronomii to pojemniki umiejscowione nie tylko w kuchni. Kuchenne kosze będą pełnić dodatkowe funkcje względem koszy na śmieci dla gości. Te powinny być funkcjonalne, estetyczne i dyskretne zarazem. W lokalach gastronomicznych istotne jest to, aby zawartość kosza nie była widoczna, przy czym zamknięcie śmietnika musi być na tyle wygodne, aby nie trzeba go było dotykać. Kosze powinny być umiejscowione w miejscu odpowiednio oddalonym od stołu. W barach szybkiej obsługi spełnią swoje zadanie duże i dobrze widoczne pojemniki na odpady, zwłaszcza jeśli jedzenie podawane jest w jednorazowych zestawach, które klient sam jest zobowiązany wyrzucić. W takich lokalach świetnie sprawdzi się szafka gastronomiczna na odpadki. Ważna jest też segregacja odpadów, która zaoszczędzi Ci dodatkowych kosztów. Zadbaj o oznaczenie koszy. Dobrym rozwiązaniem jest śmietnik z wrzutnią z dobrze widocznymi podpisami, np. bio, papier, plastik/metal.  Na zewnątrz możesz postawić kosz na śmieci  cokołem, na którym możesz zamontować popielniczkę.

Znaczenie wyglądu pojemników na odpadki w gastronomii

Kosze na śmieci w gastronomii powinny dać się łatwo czyścić i zawsze wyglądać schludnie. Wygląd kuchennych jest mniej ważny, istotne jest to, aby materiał, z którego są wykonane, dało się łatwo umyć. Najlepiej, aby kosze kuchenne gastronomiczne były w całości ze stali nierdzewnej. Najbardziej funkcjonalne wydają się zespoły szafek gastronomicznych, które łatwo zachować w czystości i są odpowiednio duże, aby pozwalać na wygodną pracę. Nie wyglądają one zbyt estetycznie, ale nie muszą, widzą je tylko pracownicy. Pojemniki gastronomiczne, które pozostawisz na sali do dyspozycji klientów, mogą być obudowane innym materiałem, niż chłodny metal. Z powodzeniem wygląd pojemników na odpadki możesz dopasować do wystroju lokalu. Istotne, aby obudowę czy klapy wrzutowe pojemnika na odpadki sprawiały wrażenie sterylności. Klientowi restauracji lub baru powinien pozostać miły posmak posiłku, a nie niesmak wywołany widokiem nieporządku panującego na Sali.

Materiał partnera