Stypa

Konsolacja – jak zorganizować poczęstunek po pogrzebie?

Poczęstunek po pogrzebie należy do często praktykowanych tradycji i zwykle jest organizowany w lokalu gastronomicznym lub w domu rodziny zmarłego. Niezależnie od miejsca takiego spotkania, istnieją pewne zwyczaje, które warto kultywować. Posiłek na stypie zazwyczaj składa się z dań obiadowych oraz ciast i napojów. W jaki sposób zorganizować taki poczęstunek? Czy warto to robić w domu i jaka opcja jest najbardziej opłacalna? Oto kilka informacji!

Jakie potrawy podaje się na stypie?

Posiłek po pogrzebie powinien być dostosowany do panujących zwyczajów, a najlepiej także pory roku. Jeśli uroczystość pogrzebowa przebiegała w mroźnej atmosferze, warto zaserwować gościom gorącą zupę krem lub gulasz w stylu strogonowa. Sprawdzone propozycje to także kawałki pieczonego mięsa lub też tradycyjne kotlety schabowe albo dewolaj z masłem.

Do takich klasycznych dań można serwować frytki, ziemniaki lub śląskie kluski. Tradycyjna stypa nie może się obyć także bez smacznych surówek oraz zimnych napojów lub pysznego kompotu. Goście cenią sobie również kawałki zróżnicowanych ciast oraz możliwość wypicia gorącej kawy lub herbaty. Tak przygotowana konsolacja jest w pełni zgodna z tradycją.

Obecnie jednak często organizuje się stypę w formie szwedzkiego stołu, na którym ustawia się półmiski z sałatkami, przekąskami oraz ciastami i owocami. Wybór najlepszej opcji warto przemyśleć indywidualnie. Poczęstunek po pogrzebie można bowiem zorganizować w lokalu gastronomicznym, własnym domu lub w innym obiekcie.

Stypa w domu czy w lokalu?

Często wybieraną opcją jest organizacja konsolacji w zaciszu domowym. W takiej sytuacji można przygotować posiłki samodzielnie lub skorzystać z dań oferowanych przez firmy cateringowe. Dla osób, które cenią sobie profesjonalne i komfortowe rozwiązania, polecaną możliwością są usługi restauracji lub obiektu organizującego przyjęcia okolicznościowe.

Warto pamiętać, że w razie kłopotów z organizacją posiłku po pogrzebie można zwrócić się o pomoc do zakładu pogrzebowego, który często doradza także w tego typu kwestiach. Aby skorzystać z usług i doradztwa profesjonalnej firmy oprawiającej pogrzeby, warto wybrać np. Zakład Pogrzebowy Concordia z Gdyni.

Za bardziej opłacalną opcję uważa się organizację stypy w domu. W przypadku dużej liczby gości jest to jednak mało praktyczne rozwiązanie. Dodatkowe aspekty, które należy rozważyć, to także posiadanie wystarczającej ilości miejsca, niezbędnych stołów i krzeseł oraz sprzątanie po uroczystości.

Analizując tego typu kwestie, może się okazać, że pomimo wyższych kosztów związanych z organizacją stypy w restauracji, jest to bardziej praktyczna, komfortowa i po prostu lepsza decyzja. Rodzina zmarłego w takiej sytuacji nie jest najczęściej w nastroju do skomplikowanych działań związanych z gotowaniem, sprzątaniem i innymi kwestiami organizacyjnymi. Koszty związane ze zużytą do przygotowań energią i porządkami po przeliczeniu mogą wykazać, że wynajem restauracji nie jest aż tak drogi.

Materiał partnera