Kawa ziarnista od podstaw. Zalety i właściwy sposób przygotowania

Prawdziwa, naturalna kawa ziarnista może znacznie polepszyć codzienne funkcjonowanie. Dodatkowo, niewiele osób wie, że posiada kilka zdrowotnych właściwości. Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Pije się ją często podczas śniadania, po obiedzie czy późnym popołudniem. Odgrywa też istotną funkcję towarzyską, gdyż wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres. Mimo, że nie jest zalecana w dużych ilościach i osobom chorym na nadciśnienie, to jednak spożywana regularnie chroni przed wieloma chorobami.

Właściwości zdrowotne kawy ziarnistej

Od dawna wiadomo, że kawa ma działanie terapeutyczne i relaksujące. Już sam jej zapach działa odprężająco. Substancje zawarte w tym napoju stymulują mózg i niwelują stres. Ponadto, wskazuje się, że kawa działa również jak afrodyzjak.

Co ważne, badania wykazały, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 7%. Wskazuje się, że wystarczy zaledwie filiżanka kawy dziennie, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia tej popularnej choroby cywilizacyjnej. Dowiedziono również, że kawa znacznie poprawia krążenie krwi. Wpływa pozytywnie na pracę serca i naczyń krwionośnych. Polifenole i antyoksydanty zawarte w kawie niwelują stany zapalne w organizmie, chroniąc go od takich zmian nowotworowych jak rak piersi, jelita grubego, prostaty bądź wątroby.

Jak wiadomo, odpowiednio zaparzona kawa ziarnista zawiera kofeinę. Kofeina odgrywa natomiast istotną rolę w procesie przemiany materii. Jest w stanie nawet o 20% przyspieszyć spalanie tłuszczu. Warto pamiętać, że im lepszej jakości kawę się spożywa, tym szybciej przebiega proces odchudzania. Ponadto, przygotowanej kawy nie należy słodzić, ani wzbogacać innymi aromatami, ponieważ zwiększa to jej kaloryczność.

Sposób przygotowywania kawy ziarnistej

Dobry ekspres to tylko połowa sukcesu. Przygotowanie kawy wymaga od baristy dużej staranności. Dobrą kawę można zaparzyć w dzbanku, przez filtr, po turecku, w ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym oraz w kafeterce.

Jak wskazuje ekspert z firmy La’Roma oferującej oryginalne kawy ziarniste: Dobrej jakości ziarna kawowe to najważniejszy składnik idealnego naparu. Należy wybierać ziarna tylko wysokiej jakości, odpowiednio wypalone, świeże, o właściwej mocy, dopasowanej do gustu. Aby w pełni wydobyć aromat i specyfikę konkretnego rodzaju kawy, powinna zostać zmielona tuż przed parzeniem.

Ziarna kawy należy przechowywać w chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu i zużywać tylko tyle, ile jest potrzebne do przygotowania bieżącej porcji kawy. Dobrej jakości ziarna kawowe można kupić w delikatesach, sklepach z kawą, w kawiarniach lub w palarniach kawy.

Materiał partnera