młóto browarniane

Jak zmieniło się postrzeganie młóta browarnianego na przestrzeni lat?

Młóto browarniane to produkt uboczny produkcji piwa. Składa się z nierozpuszczalnych elementów słodu, który stosuje się w pierwszym etapie warzenia. Wysłodziny chętnie wykorzystywane są przez hodowców zwierząt, ogrodników i piekarzy. Ma on jednak o wiele więcej zastosowań, ale nie zawsze tak było. Jaka jest historia wykorzystywania młóta browarnianego?

Historia młóta browarnianego to historia piwa

Historia piwa jest bardzo długa, jest to bowiem najstarszy napój alkoholowy, który mógł pojawić się po raz pierwszy nawet 5000 lat przed naszą erą! Od tego czasu niezmiennie do produkcji piwa wykorzystuje się zboże, którego pozostałości, czyli wysłodziny browarniane, stają się odpadem. Już w średniowieczu zakonnicy, ponieważ to oni głównie zajmowali się produkcją piwa, skarmiali zwierzęta hodowlane młótem browarnianym. Nie znali oni sposobów na jego przechowywanie i przedłużanie terminu przydatności do spożycia, ale też nie było takiej potrzeby, piwo warzone było w małych browarach, stąd też odpadów było niewiele.

W XVIII wieku zaczęto produkować piwo na skalę przemysłową. Jego produkcja, a co za tym idzie ilość młóta browarnianego, znacznie przyspieszyła, to nie poszukiwano sposobów na wykorzystanie wysłodzin. Nadal świeże wysłodziny podawane były zwierzętom lub po prostu składowane. Sytuacja zmieniła się wraz z rozwojem przemysłu paszowego w XX wieku.

Sposoby wykorzystywania młóta browarnianego

Młóto browarniane bardzo dużo zyskało, kiedy zaczęto produkować pasze dla zwierząt i przykładać uwagę do składów chemicznych mieszanek. Wtedy też odkryto cenne właściwości wysłodzin. Przemysł paszowy nie był jednak w stanie przerobić wszystkich odpadów z browarów, które powstawały bardzo szybko, dlatego zaczęto poszukiwania innych sposobów na wykorzystanie młóta. Duży wpływ miała na to również rosnąca rosnąca świadomość dotycząca ochrony środowiska, przez co dużą uwagę zwrócono no ograniczanie powstawania odpadów produkcyjnych. Od tego czasu regularnie są prowadzone badania i opracowywane nowe sposoby wykorzystywania wysłodzin, które obecnie stosuje się nie tylko w karmieniu zwierząt, ale również w kuchni, ogrodnictwie, kosmetologii i energetyce.

Popularyzacja młóta browarnianego pozwoliła na stworzenie nowych zawodów i miejsc pracy. Duże browary współpracują z odbiorcami, którzy następnie dystrybuują młóto do zainteresowanych. Przykładem takiego przedsiębiorstwa jest Domino, dostawca wysłodzin browarnianych.

Materiał partnera