Kuchnia w lokalu gastronomicznym

Jak utrzymać meble gastronomiczne w czystości? 

W restauracjach, jadłodajniach i innych miejscach, w których serwuje się różne dania ważne jest nie tylko smaczne jedzenie, ale też czystość. Dotyczy ona również mebli gastronomicznych, z jakich korzysta się w profesjonalnej kuchni. W jaki sposób należy dbać o ich czystość, by utrzymać je w jak najlepszym stanie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym artykule.

Czyszczenie bez zwłoki 

Meble gastronomiczne są intensywnie eksploatowane i szczególnie narażone na zabrudzenia. Z tego powodu tak duża rolę odgrywają działania, które mają na celu usunięcie wspomnianych pozostałości po użytkowaniu. Na ogół meble gastronomiczne są wykonane ze stali nierdzewnej. Chociaż jest ona stosunkowo łatwa do utrzymania w czystości, to wymaga stosowania się do pewnych zasad oraz specjalnego traktowania podczas zabiegów higienicznych. Najistotniejsza w przypadku tego materiału jest regularność i systematyczność czyszczenia. Trzeba szybko reagować na powstałe zabrudzenia i usuwać je na bieżąco, codziennie. Nie można dopuścić do sytuacji, w której na blatach pozostają kilkudniowe, zaschnięte resztki jedzenia czy jakiekolwiek tłuste plamy i zacieki, wzbogacone o osiadający kurz.

Uważaj, czego używasz 

Meble gastronomiczne powinno się czyścić za pomocą odpowiednich środków i narzędzi. Żeby uniknąć zarysowania stalowej powierzchni, a co za tym idzie – wnikania w nią brudu i kurzu, należy zrezygnować ze stosowania skrobaków, drucianych szczotek czy wełny stalowej. Lepiej sprawdzą się ściereczki z mikrofibry, miękkie gąbki czy plastikowe myjki. Trzeba przy tym uważać, aby meble gastronomiczne nie miały kontaktu z twardą wodą, bo może ona spowodować powstanie zacieków, a nawet uszkodzić wierzchnią warstwę powierzchni.

Jeśli chodzi o stosowane środki, to do usunięcia niewielkich zabrudzeń można na co dzień wykorzystywać metody bardzo proste, takie, jak czyszczenie rozcieńczonym w wodzie płynem do mycia naczyń lub mydłem przeznaczonym do gastronomii. Pozwalają one na odtłuszczenie powierzchni i na eliminację zarazków.

Na rynku jest dodatkowo mnóstwo preparatów do czyszczenia stali nierdzewnej, ale większość z nich nie nadaje się do mebli gastronomicznych i nie może być używana w miejscu, gdzie przechowuje się żywność. Ze względów higieny i bezpieczeństwa najlepiej korzystać ze specjalnego preparatu do mebli gastronomicznych. Może on mieć postać mleczka, proszku, pasty bądź płynu. Najlepiej stosować taki środek na koniec dnia, po skończonej pracy, tak, aby nazajutrz jego zapach nie był już wyczuwalny.

Oprócz czyszczenia trzeba pamiętać także o regularnej dezynfekcji blatów. Można jej dokonywać za pomocą specjalnych środków odkażających, a w razie ich braku warto sięgnąć po wodę z octem lub kwaskiem cytrynowym albo roztwór spirytusowy. Taki zabieg również służy utrzymaniu mebli gastronomicznych w czystości ze względu na to, że wspomniane powyżej substancje mają też właściwości czyszczące.

Nie można przy tym zapominać o odpowiedniej konserwacji mebli gastronomicznych poprzez ich polerowanie przy użyciu miękkiej ściereczki nawilżonej specjalnym preparatem polerująco-nabłyszczającym. Umożliwia ona zachowanie naturalnego wyglądu stali nierdzewnej i zabezpieczenie jej warstwy pasywnej, która chroni przed działaniem czynników zewnętrznych. Należy jednak pamiętać, by polerowanie odbywało się wzdłuż umieszczonych na powierzchni szlifów. W przeciwnym razie może dojść do naruszenia wierzchniej warstwy stali nierdzewnej, a w konsekwencji – do powstania na niej rdzy.

Dbanie o czystość mebli gastronomicznych to bardzo istotna sprawa. Nie mniej ważna jest jednak ich wysoka jakość, którą gwarantują profesjonalni dystrybutorzy, tacy, jak firma Komat. Dostarczane przez nich meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej są wyjątkowo trwałe i łatwe do utrzymania w czystości.

Materiał partnera