świeże pieczarki

Jak rozpoznać świeże pieczarki?

Świeże, zdrowe pieczarki są doceniane przez wielu smakoszy. Ale nie zawsze wiadomo, które są najlepsze. W sklepach i hodowlach mogą bowiem zachować się „osobniki”, które już dawno nadają się na kompost. Rozpoznanie tych świeżych jest więc sporym wyzwaniem. Jak się do tego zabrać? Na co zwracać uwagę podczas oglądania grzybów? Przydatnymi poradami dzieli się nasz ekspert.

Jak kupować pieczarki, by się nie rozczarować?

Sprawdzone, dobrze prezentujące się pieczarki są smacznym i cennym składnikiem wielu dań i potraw. Nie zawsze jednak wiadomo, na co zwracać uwagę, oceniając ich świeżość tuż po zakupie.

Świeże pieczarki rozpoznaje się po mocnym i zamkniętym kapeluszu. Co za tym idzie, lepiej unikać kupowania tych potłuczonych, zawilgotniałych i zbyt miękkich.

Przyjrzyj się kapeluszom pieczarek – powinny być mocne i zamknięte. Potłuczone grzyby z miękkim kapeluszem nie są dobrym znakiem. Unikaj również wilgotnych „egzemplarzy”, bo na takich mogą już pojawić się zalążki pleśni.

Na rynku najczęściej spotyka się pieczarki białe i brązowe. Im ciemniejszy jest odcień grzyba, tym bardziej intensywny ma on smak. Brązowe są nieco trwalsze niż białe i zazwyczaj mniej wrażliwe na potłuczenia. Jeśli więc zależy ci na największej żywotności kupowanych pieczarek, wybierz odmianę ciemniejszą.

Natomiast trzeba zachować szczególną ostrożność przy kupowaniu odmiany białej, ale zaciemnionej. Okazuje się bowiem, że ciemniejsze fragmenty na pieczarce oznaczają, że grzyb stracił już naturalną wilgoć.

Dobre przechowywanie ma duże znaczenie

Aby na dłużej zachować świeżość zakupionych pieczarek, trzeba zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Nie przekraczaj czasu 2-3 dni ekspozycji w lodówce. Jeśli już trzeba włożyć wspomniane grzyby do chłodziarki, powinny być one zawinięte w papier. Unikaj plastikowych lub foliowych opakowań, bo mogą one sprzyjać psuciu.

Jeśli chcesz dłużej cieszyć się pieczarkami, możesz je również zamrozić, przy czym pamiętaj o ich uprzednim oczyszczeniu, umyciu i pokrojeniu na małe plasterki.

Jakie pieczarki można bezpiecznie spożyć?

Świeżość pieczarek często można ocenić już po pierwszym kontekście z narządem wzroku i węchu. Te nadające się do spożycia mają gładką strukturę i przyjemny zapach. Pieczarki zasadniczo nie powinny mieć wgnieceń i ciemnych plam. 

Ale jeśli zauważysz, że grzyb się ściemniał, to nie zawsze oznacza to zepsucie. Może to na przykład świadczyć o naturalnym procesie wietrzenia. Wszystko jest w porządku, dopóki na powierzchni kapelusza nie pojawia się pleśń.

Jeśli natomiast masz wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest świeży, nie ryzykuj, zwłaszcza gdy nie możesz zasięgnąć opinii eksperta. Bezpieczniej odpuścić niż leczyć.

Z jakich źródeł powinny pochodzić pieczarki?

– Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że grzyby potrafią wchłaniać różne substancje, także te, które potencjalnie stanowią zagrożenie dla zdrowia. To właśnie dlatego tak ważna jest wiedza o podłożu i siedlisku – tłumaczy ekspert z firmy ROLKO.

Kupuj pieczarki w zaufanych miejscach i unikaj tych, które potencjalnie mogą pochodzić z okolic dróg lub fabryk.

Materiał partnera