Artykuł sponsorowany

Jak przechowywać nabiał?

Jak przechowywać nabiał?
Nabiał – czyli m.in. mleko, śmietana, jogurty, masło, sery – to produkty nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Cechuje je też jednak konieczność przechowywania w odpowiednich warunkach. W przeciwnym razie tracą swe walory smakowe i odżywcze, a nawet mogą stwarzać ryzyko zatrucia! Każda grupa przetworów mlecznych ma nieco inne wymagania w tym względzie. Jakie? Odpowiadamy w poniższym artykule.

Mleko

Na sklepowych półkach znaleźć możemy zasadniczo dwa rodzaje mleka. Jeden – z reguły w butelkach – przechowywany jest w lodówce i tam też należy go umieścić po przyniesieniu zakupów do domu. Jest to bowiem mleko pasteryzowane, którego przydatność do spożycia wynosi zaledwie kilka dni. Drugi rodzaj to pakowane w kartony mleko UHT, czyli poddane sterylizacji w bardzo wysokiej temperaturze (z ang. „Ultra High Temperature”). Proces ten eliminuje z produktu bakterie, które mogłyby powodować jego psucie się, dlatego takie mleko może stać poza lodówką (w temp. nie wyższej niż 25°C) nawet przez kilka miesięcy. Dopiero po otwarciu należy trzymać je w warunkach chłodniczych i spożyć w ciągu 48 h.

Śmietana i jogurty

W przypadku śmietany, jogurtów czy serków twarogowych sprawa jest jeszcze prostsza. Otóż w lodówce trzeba przechowywać je zawsze, bez wyjątków, a spożyć najlepiej przed upływem terminu wskazanego na opakowaniu przez producenta (np. przez „ROTR” Spółdzielnię Mleczarską w Rypinie). Warto w tym miejscu wspomnieć, że choć nabiał lubi niskie temperatury, to raczej nie wolno go zamrażać. Traci wówczas swój smak, jak również część wartości odżywczych, a jeśli nie zjemy danego produktu tuż po rozmrożeniu, zepsuje się bardzo szybko.

Sery

Znacznie więcej „kłopotu” z przechowywaniem nastręczają sery. Tutaj ważna jest nie tylko temperatura (zasadniczo trzymamy je w lodówce, najlepiej na środkowej półce), ale też wilgotność. Zbyt niska powoduje pękanie sera i obniżenie jego walorów smakowych, zbyt wysoka sprzyja zaś rozwojowi pleśni. Sery pleśniowe, zwłaszcza te najbardziej aromatyczne warto natomiast owinąć folią, umieścić w szczelnym pojemniku lub nawet zapakować próżniowo i trzymać z dala od innych serów, co uchroni przed przenikaniem zapachów i przenoszeniem się zarodków pleśni. Dobrym pomysłem na przechowywanie sera żółtego jest owinięcie go w czystą bawełnianą ściereczkę nawilżoną solanką i zmienianie jej co kilka dni. Mało kto jednak ma obecnie czas na tego typu zabiegi, polecamy więc zastąpienie ściereczki kawałkiem pergaminu, tak by możliwa była naturalna wymiana wilgoci.

Masło

Z masłem rzecz jest o tyle trudna, że wyjęte prosto z lodówki jest zbyt twarde, by dało się je wygodnie rozsmarować. Na szczęście też produkt ten nie psuje się tak szybko jak inne rodzaje nabiału. Jeśli więc temperatura w pomieszczeniu nie przekracza 25°C, przeznaczony do spożycia kawałek masła możemy trzymać zamkniętym pojemniku poza lodówką, wkładając do niej zaś resztę kostki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.