Jak prawidłowo transportować drób żywy?

Odpowiedni transport jest wbrew pozorom jednym z ważniejszych elementów całej produkcji drobiu. Do przewozu ptactwa nie wystarczy bowiem dowolny pojazd i zwykłe klatki – cały proces wymaga właściwego przygotowania, zarówno pod względem niezbędnej dokumentacji, jak też samych warunków, które panują w przestrzeni ładunkowej. Dbałość o detale sprawi, że transport żywego drobiu będzie nie tylko bezpieczny, ale również mało stresogenny dla zwierząt.

Dlaczego właściwy transport jest tak ważny?

Ostrożne szacunki wskazują, że w samej Unii Europejskiej każdego tygodnia przewozi się ponad 10 milionów różnych zwierząt gospodarskich, z czego znaczną część stanowi drób w postaci piskląt, kur niosek czy też brojlerów.

Zapewnienie żywemu ładunkowi odpowiednich warunków podróży może wydawać się mało istotne, jednak jest to bardzo ważna kwestia, która ma bezpośredni wpływ na dobrostan zwierząt. Zgodnie z opiniami ekspertów, transport jest uznawany obecnie za jeden z kluczowych czynników stresogennych, co przekłada się zarówno na stan psychiczny, jak i fizyczny ptactwa – tłumaczy nam specjalista reprezentujący firmę Bio Eggs z Krakowa, która zajmuje się dystrybucją urządzeń do hodowli drobiu.

Wśród najpopularniejszych negatywnych skutków transportu drobiu wymienia się m.in. wypadanie upierzenia (sięgające nawet 30%), pogorszenie jakości pierza, problemy z przyrostem masy u brojlerów czy nawet wzrost agresji i śmiertelności. Wszystkie wymienione następstwa można oczywiście zminimalizować lub nawet całkowicie wyeliminować – pozwalają na to właściwe warunki przewozu, które w Polsce są regulowane przez szereg przepisów i aktów prawnych. Najważniejsze regulacje są zawarte w ustawie z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt oraz w rozporządzeniu Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 30 czerwca 1998 roku.

Przewóz drobiu – wymagane dokumenty

Nie każda firma transportowa może zajmować się przewozem drobiu. Aby unikać nadużyć oraz nieprawidłowości wprowadzono dość restrykcyjne wymagania – dotyczące zarówno niezbędnych zezwoleń, jak też możliwości ich kontroli ze strony odpowiednich służb. W związku z tym przewoźnik powinien posiadać stosowne dokumenty, takie jak:

  • zezwolenie przewoźnika – dotyczy transportu drobiu powyżej 65 km (wyróżniamy typ I, gdy podróż nie trwa dłużej niż 8 godzin, oraz typ II dla ponad 8-godzinnych przewozów),
  • licencja – poświadczająca kwalifikacje kierowcy lub innej osoby, która zajmuje się obsługą pojazdów drogowych przewożących drób,
  • informacja dotycząca łańcucha żywnościowego zwierząt,
  • świadectwo zdrowia zwierząt.

W pojeździe powinien znajdować się też dokument dotyczący samego ładunku – świadectwo musi zawierać takie informacje, jak m.in. pochodzenie zwierząt i ich właściciela, miejsce, datę i czas wyjazdu, a także punkt docelowy oraz planowany czas dostawy.

W czym przewozić żywy drób?

Transport żywego drobiu wymaga zastosowania specjalnie dostosowanych kontenerów. Klatki do przewozu drobiu powinny być dopasowane nie tylko do gatunku, ale również wymiarów ptactwa. Komfort oraz zapewnienie odpowiedniej przestrzeni to podstawa, która umożliwia zachowanie dobrostanu zwierząt. Pojemniki transportowe powinny być również dezynfekowane po każdej zakończonej podróży, aby uchronić kolejne ładunki przed stycznością z wirusami i bakteriami odpowiedzialnymi za choroby zakaźne.

Czystość oraz odpowiednie rozmiary to jednak nie wszystko – skrzynie do przewozu drobiu muszą być też solidne oraz pozbawione uszkodzeń lub ostrych krawędzi. Złe wykończenie to najprostszy sposób na przypadkowe otarcia, zranienia czy nawet złamania w czasie przenoszenia lub gwałtownych manewrów drogowych. Nie mniej ważna jest też półotwarta konstrukcja umożliwiająca stałą kontrolę ptactwa podczas transportu.

Warunki przewozu

Aby zapewnić zwierzętom możliwie najwyższy komfort podczas podróży, należy zadbać o odpowiednią temperaturę, która w zależności od czynników zewnętrznych powinna oscylować w granicach od 10 do 25°C. Jeżeli temperatura wewnątrz przestrzeni ładunkowej przekracza 30°C i nie ma możliwości jej obniżenia, to podróż może trwać maksymalnie tylko 45 minut. Równie ważna jest cyrkulacja powietrza, którą uzyskuje się poprzez zastosowanie otworów wentylacyjnych.

W przypadku transportu międzynarodowego, kiedy przewóz trwa dłużej niż 24 godziny, konieczne jest też zapewnienie zwierzętom dostępu do wody, jedzenia oraz suchej ściółki.

Styl jazdy

Duży wpływ na poziom stresu żywego ładunku mają nie tylko warunki przewozu, ale również to, w jaki sposób kierowca prowadzi pojazd. Z tego powodu zaleca się, aby osoba kierująca jechała spokojnie, czyli unikała nagłych zmian prędkości i ostrego hamowania, zachowywała ostrożność na zakrętach i płynnie zmieniała biegi. Jeżeli to tylko możliwe, to powinna wybierać autostrady i drogi szybkiego ruchu, które umożliwią szybsze dotarcie do celu.

Do obowiązków przewoźnika należy również kontrolowanie stanu ptactwa w czasie każdego postoju oraz obserwowanie niepokojących objawów, takich jak np. nienaturalna postawa czy też drżenie.

Materiał partnera