Policzki wieprzowe w sosie

Jak powstają dania półgotowe i dlaczego warto po nie sięgać?

Dania półgotowe są idealne dla osób, które lubią jeść smaczne i pełnowartościowe posiłki, a jednocześnie nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Specjalna metoda ich powstawania zapewnia najwyższą jakość, zachowanie wszystkich walorów smakowych, a także dłuższą przydatność do spożycia. Dlatego warto po nie sięgać zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji.

Doskonale soczyste, kruche i aromatyczne mięso wieprzowe, do przygotowania zaledwie w kilka chwil? Doskonały sposób na szybki obiad, bez konieczności długiego stania przy kuchence? Przyjrzyjmy się bliżej, jak powstają dania półgotowe oraz dlaczego warto po nie sięgać!

Metoda sous vide – powolne gotowanie

Dania półgotowe dostępne w ofercie Michna Food powstają w procesie wolnego gotowania, czyli metody sous vide. Na czym polega ten proces? Mięso wieprzowe gotowane jest w próżni, w temperaturze nieprzekraczającej 85°C. Proces ten trwa przez dłuższy czas – dzięki temu mięso ma czas na dokładne przesiąknięcie zapachami i aromatami pochodzącymi z przypraw i ziół. Jednocześnie staje się kruche oraz nie traci naturalnych soków, które wpływają na jego wyjątkową soczystość. Metoda sous vide pozwala również na wydłużenie czasu przydatności do spożycia.

Proces produkcji i pakowania

Oczywiście odpowiednie przygotowanie to nie wszystko. Danie półgotowe, aby mogło stanowić zdrowy i pełnowartościowy posiłek musi zawierać w sobie wyłącznie składniki najwyższej jakości, bez zbędnych dodatków. Stąd do ich produkcji wykorzystuje się jedynie mięso wieprzowe oraz przyprawy i zioła. Mięso zostaje sparzone, zapakowane oraz zabezpieczone. Szklane, foliowe lub aluminiowe opakowania zapewniają ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych, a pakowanie odbywa się w warunkach pełnej sterylności. Dzięki temu danie pozostaje świeże aż do chwili otwarcia i nie ma konieczności używania chemicznych konserwantów wydłużających jego termin przydatności do spożycia.

Dlaczego warto sięgać po dania półgotowe?

Produkty półgotowe nie wymagają długiego przygotowania. Wystarczy je podgrzać – i można cieszyć się ich smakiem. Jest to doskonała opcja dla zabieganych lub osób, które po prostu nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.

Co więcej, mięso wieprzowe zawiera w sobie dobroczynne składniki, wpływające pozytywnie na nasz organizm. Jest to m.in. naturalny kolagen, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego. Wieprzowina to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także witamin: A, D oraz z grupy B. Mięso wieprzowe dostarcza również organizmowi niezbędnych aminokwasów. Dzięki metodzie wolnego gotowania w próżni wieprzowina podczas obróbki termicznej nie traci swoich cennych składników.

Propozycje na szybkie dania z wykorzystaniem dań półgotowych

Policzki wieprzowe w sosie lub mięso wieprzowe w sosie własnym można przygotować na wiele sposobów. To również argument za tym, że warto po nie sięgać. Wystarczy przygotować ziemniaki na ulubiony sposób: gotowane, pieczone lub w formie purée. Nic nie stoi na przeszkodzie, by danie półgotowe podać z frytkami, ryżem lub ulubioną kaszą. Mięso może być podane z warzywami, pieczywem – tak naprawdę forma podania zależy jedynie od nas samych.

Warto więc zaopatrzyć się w kilka słoików z daniami półgotowymi podczas najbliższych zakupów. Długi czas przydatności do spożycia pozwoli na ich przechowywanie przez dłuższy czas i cieszenie się wyjątkowym smakiem zawsze wtedy, kiedy najdzie nas ochota.

Materiał partnera