smar

Jak odpowiednio dobrać smar spożywczy?

Smary są wykorzystywane w różnych dziedzinach przemysłu – jedną z nich jest branża spożywcza. Pełnią bardzo ważną funkcję w procesie produkcji i pakowania różnego rodzaju artykułów – zmniejszają ryzyko wystąpienia poważnych uszkodzeń maszyn. Aby były bezpieczne, muszą spełniać odpowiednie kryteria techniczne i normy higieniczne. Czym kierować się przy wyborze odpowiedniego ich rodzaju? Wyjaśniamy w artykule poniżej.

Smar spożywczy – czy rzeczywiście jest niebezpieczny?

Środki smarne wykorzystywane w branży spożywczej muszą spełniać szereg norm wynikających z obowiązujących przepisów prawa, ale też mieć odpowiednie właściwości. Konsekwencje związane z zanieczyszczeniem nimi artykułów spożywczych mogą być ogromne. Nawet najmniejsze ilości przedostające się do wytwarzanych produktów mogą się zakończyć wysokimi stratami, ale też całkowitym wyłączeniem linii produkcyjnej.

Warto wiedzieć, że są one stosowane na każdym etapie produkcji: od momentu wytworzenia wyrobu, aż do chwili jego zapakowania – wyjaśnia ekspert z firmy Chester Molecular Henryk Kowalczyk.

Ryzyko ich przedostania się do żywności wynika nie tylko z bezpośredniego kontaktu z produktami, ale też z zastosowanych rozwiązań technologicznych. Zarówno podczas mieszania składników, jak i transportowania ich taśmociągiem, mają one kontakt z poszczególnymi elementami maszyn. To właśnie ich prawidłowe działanie jest uzależnione od zastosowania odpowiednich smarów. Z tego też względu kluczowe jest stosowanie rozwiązań, które uzyskały odpowiednie certyfikaty.

Jakie normy musi spełniać smar spożywczy?

Środki smarne wykorzystywane w branży spożywczej muszą być zgodne z obowiązującymi normami NSF – National Sanitation Foundation. Zgodnie z opracowanym przez amerykański instytut dokumentem, można je podzielić na dwie kategorie:

  • NSF H1 – środki smarne klasy spożywczej, które zostały dopuszczone do incydentalnego kontaktu z żywnością,
  • NSF H2 – standardowe środki smarne – niedopuszczone do najmniejszego kontaktu z żywnością.

Wszystkie środki smarne spełniające wymagania pierwszej kategorii są zgodne z przepisami Food and Drug Administration i spełniają wymagania w zakresie obojętności:

  • zapachowej,
  • smakowej,
  • fizjologicznej,
  • dla żywności,

oraz dotyczące odporności na środki dezynfekcyjne i czyszczące.

Jednym z rodzajów olejów stosowanych w branży spożywczej są ich wersje wysokotemperaturowe, które wykorzystuje się m.in. w smarowaniu łańcuchów urządzeń odpowiadających za wypalanie i suszenie. Sprawdzą się one także w maszynach przetwarzających produkty spożywcze czy też piekarniczych.

Materiał partnera