czyszczenie urządzeń gastronomicznych

Jak dbać o urządzenia gastronomiczne?

Skuteczna pielęgnacja urządzeń gastronomicznych wymaga nie tylko odpowiedniego obchodzenia się z nimi, ale również umiejętnego czyszczenia i konserwacji. Podstawą jest zapoznanie się z zaleceniami producenta i stosowanie ogólnych zasad obowiązujących w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Jednak z racji tego, że większość restauratorów wybiera sprzęty wykonane ze stali nierdzewnej, skomplikowane zabiegi pielęgnacyjne stają się zbędne.

Zasady pielęgnacji urządzeń gastronomicznych

Nie bez przyczyny właściciele restauracji najczęściej wybierają urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej. Takie sprzęty są łatwe w pielęgnacji i higieniczne, gdy chodzi o warunki przygotowywania i przetrzymywania potraw. Należy jednak pamiętać, że wymagają szczególnej uwagi podczas pierwszego użycia. Zanim uruchomisz jakikolwiek sprzęt ze stali nierdzewnej, najpierw zdejmij pokrywającą go folię ochronną. Pozostałości po kleju usuń dedykowanym do tego preparatem.

Zarówno tego rodzaju sprzęty, jak i wszystkie pozostałe powierzchnie robocze w kuchnitrzeba regularnie czyścić i konserwować. Systematyczność jest tu bardzo ważna, bo dzięki niej zanieczyszczenia usuwa się na bieżąco. Zaniedbania w tym zakresie powodują nawarstwianie się brudu, który później schodzi bardzo opornie. Dokładnej i starannej pielęgnacji wymagają urządzenia grzewcze. To właśnie na nich zbiera się w końcu najwięcej zanieczyszczeń tłuszczowych i smolistych.

Urządzenia elektryczne tuż przed myciem trzeba rzecz jasnaodłączyć od zasilania. Do samego czyszczenia używa się delikatnej ściereczki zwilżonej wodą i odpowiednim preparatem. Po dokładnym umyciu elektrycznych urządzeń gastronomicznych i ich wyschnięciu, podłącza się je z powrotem do prądu.

Preparaty do czyszczenia urządzeń gastronomicznych

Profesjonalne środki do czyszczenia urządzeń gastronomicznych są bardziej skoncentrowane niż ich klasyczne odpowiedniki. Niezwykle skutecznie usuwaną tłuste zabrudzenia i powstrzymują rozwój bakterii oraz pleśni. Musisz mieć jednak świadomość, że nie znajdziesz uniwersalnego, wielofunkcyjnego środka czyszczącego. Chłodziarki, zmywarki czy piece myje się za pomocą zupełnie innych preparatów. Poza tym chemia gospodarcza musi być bezpieczna dla gości i personelu. Wybierając jakikolwiek preparat, sprawdź jego skład i pochodzenie. Uczulające, zbyt silne płyny są nie tylko zagrożeniem dla ludzi, ale też uszkadzają powierzchnię urządzeń gastronomicznych.

Bywa, że zadbane i często konserwowane sprzęty i tak odmawiają posłuszeństwa. Z przyczyn niezależnych od właściciela, dochodzi do zużycia poszczególnych ich elementów. W takiej sytuacji trzeba skorzystać z oferty profesjonalnych punktów takich, jak sklep z artykułami dla gastronomii w Głogowie – Gastro Serwis Aniliv. Kupno nowego urządzenia gastronomicznego lub serwisowanie starego zależy od stopnia zużycia sprzętu. Czasami naprawa jest szybka i tania. Zdarza się jednak, że uszkodzenie jest na tyle poważne, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest inwestycja w nowy model chłodziarki czy pieca.

Materiał partnera