Hotelowy catering

Hotelowy catering. Czym powinien się charakteryzować?

Podczas wyboru odpowiedniego hotelu warto zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. Ważny jest zarówno koszt pobytu, jak również lokalizacja, wystrój i opinie
o danym obiekcie. Nie bez znaczenia jest także fakt, czy w danym hotelu znajduje się restauracja. Ma to znaczenie nie tylko dla klientów indywidualnych, ale również biznesowych – zwłaszcza przy organizacji spotkań szkoleniowych, czy konferencji. 

Catering – na czym polega ta usługa?

Catering jest jedną z usług świadczonych w gastronomii, a co za tym idzie, jest też bezpośrednio związany z hotelarstwem. Jest on klasyfikowany według dwóch, podstawowych kategorii. Wśród nich znajduje się:

  • catering socjalny,
  • catering komercyjny.

Catering socjalny to nic innego jak świadczenie usług żywieniowych, według ustalonego wcześniej, odpowiednio dopasowanego menu. Najczęściej znajduje zastosowanie
w miejscach, gdzie świadczy się usługi żywieniowe na szeroką skalę – w zakładach pracowniczych, szkołach czy punktach opieki.

W przypadku usług hotelowych zdecydowanie częściej wykorzystywany jest catering komercyjny. Obejmuje on nie tylko serwowanie posiłków gościom hotelowym, ale także świadczenie usług podczas organizowanych bankietów, imprez okolicznościowych czy konferencji. Hotele oferujące catering dla swoich klientów nie tylko dbają o odpowiednie przygotowanie i dostarczenie jedzenia na określoną porę. Jest to również zapewnienie obsługi kelnerskiej. 

Specjalista z firmy HOTEL JF DUET zauważa: Bardzo często, zwłaszcza w przypadku bankietów, w grę wchodzi również odpowiednie ustawienie sali zgodnie z oczekiwaniami klienta i w razie konieczności udekorowanie jej w określony sposób. Inaczej powinien wyglądać catering i sala na konferencję, inaczej na kameralne szkolenie. Zdarza się także, że w hotelu organizowane są przyjęcia weselne. Także w takim przypadku catering powinien spełniać określone normy.

Catering hotelowy – możliwości wyboru dla klienta

Hotel oferujący dobry catering powinien dysponować odpowiednim zapleczem – kuchennym oraz barowym. Dzięki temu może świadczyć usługi na odpowiednim poziomie. Ma to również znaczenie w przypadku komponowania różnych menu. W tym obszarze warto dać klientowi wybór i stworzyć kilka propozycji, które będą różniły się między sobą ceną, czy zróżnicowaniem potraw. Należy zadbać o to, aby każdy znalazł coś dla siebie. Bardzo popularne są w ostatnich latach posiłki wegetariańskie – można więc przygotować kilka tego typu propozycji.

Najważniejszą kwestią w przypadku cateringu hotelowego jest jednak jego jakość oraz sposób podania. Koniecznie trzeba zadbać o to, aby wszystkie półprodukty wykorzystywane w kuchni były świeże i z pewnego źródła. Estetyczne podanie sprawi z kolei, że niezależnie od tego, czy danie trafi do klienta indywidualnego, czy będzie poczęstunkiem podczas bankietu – zachwyci swoim wyglądem i wpłynie na zwiększenie apetytu.

Materiał partnera