Artykuł sponsorowany

Dobry drób rządzi w kuchni? - Oczywiście, że tak!

Dobry drób rządzi w kuchni? - Oczywiście, że tak!
Czy drób to zdrowy składnik posiłku i czy powinien zajmować ważne miejsce w diecie? Nie ma wątpliwości, że tak! Mięso drobiowe charakteryzuje się cennymi wartościami odżywczymi, a ponadto jest lekkostrawne, smaczne i łatwo je przyrządzić na różne sposoby, według typowych, polskich przepisów, jak i pomysłów na dania z bardzo odległych części świata.

Sposoby przyrządzania drobiu

W zależności od gustu i potrzeb chwili, potrawy z drobiu mogą być przygotowywane na różne sposoby – mięso możemy gotować, usmażyć, upiec, przyrządzić na grillu lub udusić. Mięso z kurczaka i indyka uchodzi za lekkostrawne i zdrowe. I jest to prawda – drób bez wątpienia stanowi rodzaj mięsa, po który powinniśmy sięgać najczęściej. Przygotowany na różne sposoby może okazać się samodzielnym posiłkiem albo podstawą innych potraw, a zatem nie prędko się nam nudzi w codziennej diecie. Na bazie drobiowego wywaru gotujemy różne zupy, przygotowujemy z niego galaretki, w których zatapiane są kawałki drobiowego mięsa i warzywa, drobiowego mięsa dodajemy też do różnych sałat i sałatek. Co ciekawe, a chyba nie każdy wie, to Polska jest obecnie największym producentem mięsa drobiowego w Europie, jak mówi nam przedstawiciel Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich RES-DROB.

Jaka jest wartość odżywcza mięsa drobiowego?

Mięso z drobiu jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, a to ma ogromne znaczenie zwłaszcza dla dzieci w okresie rozwojowym albo dla sportowców. Najwięcej białka dostarczy nam kurza lub indycza pierś. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o mięsie drobiowym? - Sprawdźmy:
  • zaletą mięsa drobiowego, której nie wolno przeoczyć jest niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych – dominują w nim bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia, a także pomagają zapobiegać miażdżycy,
  • drób wyróżnia niska kaloryczność, co predestynuje go do diet odchudzających (wartość energetyczna drobiu to około 272 kalorie na 100 gramów mięsa),
  • drób zawiera witaminy z grupy B (kluczowe dla organizmu w procesie budowy oraz regeneracji komórkowej) czy witaminę A (odpowiedzialną za dobry wzrok oraz kondycję skóry),
  • drób stanowi bardzo dobre źródło cynku, który działa wspomagająco na układ immunologiczny, a także witaminy PP, obniżającej poziom cholesterolu i przeciwdziałającej chorobom serca,
  • drób nie tylko poprawia nastrój, redukuje stres, ale także pomaga zwalczać problemy z zasypianiem, gdyż bogaty jest w tryptofan – składnik, który odpowiedzialny jest za produkcję serotoniny – hormonu szczęścia.
Biorąc pod uwagę powyższe informacje, zalet mięsa drobiowego jest bardzo wiele – nie bez powodu więc drób rządzi w naszych kuchniach i to nie tylko w porze obiadowej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.