włoskie jedzenie

Dlaczego Polacy lubią włoskie jedzenie?

Włosi, podobnie jak my, bardzo cenią sobie tradycyjną domową kuchnię. Ich menu opiera się na smacznych i prostych daniach, które przygotowywane są zawsze ze świeżych produktów najwyższej jakości. To dzięki nim kilkuskładnikowe włoskie potrawy zdobyły serca i żołądki ludzi na całym świecie, a w tym i Polaków.

Prosto, smacznie i zdrowo

Odpowiedź na pytanie, dlaczego tak wielu mieszkańców nadwiślańskiego kraju wybiera restauracje serwujące włoskie dania, jest prosta. Lubimy jeść posiłki kilkuskładnikowe. Lubimy potrawy mączne, sosy, aromatyczne zioła oraz cebulę i czosnek. Wszystkie te składniki są obecne i w naszej kuchni bez względu na region. Ponadto nie stronimy już od pełnych intensywnych smaków i wartości odżywczych owoców morza. Wręcz przeciwnie coraz bardziej zaczynamy je doceniać.

Jakie składniki są charakterystyczne dla kuchni włoskiej?

Pomidory, cebula, czosnek i oliwki stanowią podstawę niemal każdego dania rodem z Italii. Znajdziemy je zarówno w makaronach, jak i w sałatach oraz na grzankach, czyli bruschettach.

Bardzo ważnym składnikiem włoskiej kuchni są także sery – parmezan w spaghetti, mozzarella w pizzy, gorgonzola w sałatach, a mascarpone lub ricotta w deserach. Niemałą rolę odgrywa aromatyczna szynka parmeńska podawana jako przystawka lub będąca dodatkiem do innych dań, a w tym pizzy.

Nie byłoby włoskiego jedzenia bez dobrej mąki między innymi tej typu OO, z której wyrabiane jest ciasto do pizzy czy mąki makaronowej. Charakterystyczne w kuchni rodaków Dantego są również zioła takie jak oregano, bazylia, tymianek i rozmaryn. Przyprawy te wraz z pieprzem i estragonem obecne są w prawie każdej potrawie.

Wreszcie frutti di mare, czyli owoce morza, a wśród nich ryby, skorupiaki i mięczaki serwowane najczęściej tuż po upieczeniu lub prosto z grilla.

A jakie tworzone z tych składników potrawy Polacy zamawiają najczęściej?

Pasta i basta!

Włochy zazwyczaj kojarzą się z pizzą. Można ją kupić w każdym polskim mieście. Tymczasem menu rodaków Dantego jest dużo bardziej rozbudowane. Dobrze o tym wiedzą wielbiciele makaronów. Aromatyczne pasty, ręcznie wyrabiane wedle tradycyjnej włoskiej receptury – tak jak na przykład w poznańskiej Restauracji N108 – zachwycają smakiem i na długo sycą.

Spośród nich dużą popularnością w naszym kraju cieszą się dania ze spaghetti, fusili, penne, lasagne oraz tagliatelle i tagliolini. Spaghetti Polacy najczęściej wybierają serwowane z sosami tworzonymi na bazie świeżych pomidorów, pesto lub ze śmietanową carbonarą. Fusili, czyli świderki chętnie jemy w zapiekankach i sałatkach podawanych na zimno, a przypominające piórka penne z gęstymi sosami w stylu bolognese. Lasagne zaś tradycyjnie w mięsnych lub warzywnych zapiekankach. Tagliatelle znane u nas jako makaronowe wstążki i ich cieńsza wersja – tagliolini świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami, które bardzo dobrze chłoną.

Owoce morza

Z owoców morza w naszym kraju na talerzach długo gościła tylko ryba. Aby przekonać się do innych frutti di mare, potrzebowaliśmy nieco więcej czasu. Dziś coraz więcej Polaków zamawia w restauracjach dania z krewetkami czy langustynkami, nazywanymi we Włoszech scampi. To dobra wiadomość, gdyż owoce morza zaliczane są do najzdrowszych pokarmów. Zawierają dużą ilość wysokowartościowego białka oraz cennych witamin z grupy B. Ponadto są źródłem wapnia, jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.

Owoce morza bardzo dobrze smakują zarówno z ziołami i oliwą, jak i w połączeniu z makaronem. Doskonały przykład stanowi tutaj danie przygotowane ze scampi i czarnym makaronem tagliolini z dodatkiem pomidorów, wina, czosnku oraz ziół. Dania tego rodzaju sprawdzają się zarówno na kolacjach w gronie bliskich osób, jak i w menu organizowanych w restauracjach przyjęć.

Gdzie można zjeść dobre włoskie jedzenie?

Opinie, że prawdziwie włoskie smaki znajdziemy jedynie we Włoszech lub w typowo włoskich restauracjach, mijają się z prawdą. Obecnie smaczne i zdrowe dania kuchni włoskiej znajdziemy w wielu polskich restauracjach, a w tym i takich, gdzie w menu spotykają się potrawy inspirowane kuchniami całego świata. Dlatego nie warto sugerować się samą nazwą czy kartą.

Materiał partnera