wieża chłodnicza

Czym cechuje się woda chłodząca?

Przy odprowadzaniu ciepła z układów klimatyzacji, układów chłodzenia oraz systemów chłodzenia procesów przemysłowych wykorzystywane są wieże chłodnicze i skraplacze wyparne, które stanowią efektywne i ekonomiczne rozwiązania – są w użyciu już od ponad pół wieku. Charakteryzuje je zwarta budowa, niskie zużycie energii, stosunkowo cicha praca i możliwość zachowania w obiegu ponad 95% wody. Wieże chłodnicze i skraplacze wyparne pracują efektywnie, a ich sterowanie jest niemalże automatyczne. W naszym artykule przyjrzymy się bliżej procesom chłodzenia i opowiemy o jakości wody, która jest w nich wykorzystywana.

Wieże chłodnicze o obiegu otwartym i zamkniętym

Chłodzenie poprzez parowanie to proste zjawisko fizyczne wykorzystywane w wieżach chłodniczych. W wieżach o obiegu otwartym woda, której temperaturę chcemy obniżyć, jest rozpylana na wielkopowierzchniowe systemy rusztów – w przeciwbieżnym kierunku zasysane lub wtłaczane jest powietrze. Jak mówią nam fachowcy z firmy GLOBAL CONCEPTS 2000 ze Szczecina, niewielka ilość wody ulega odparowaniu, a to powoduje obniżenie temperatury pozostałej części wody w układzie chłodzenia. Ciepło unosi się z parą ku górze, podczas gdy schłodzona woda opada do dolnej części wieży. Inny rodzaj chłodzenia to chłodzenie za pomocą wieży chłodniczej o obiegu zamkniętym, którą nazywa się często skraplaczem wyparnym. Woda z obiegu pierwotnego znajduje się w wymienniku, który omywany jest wodą wtryskiwaną na jego zewnętrzną powierzchnię i to powoduje ochładzanie w procesie parowania, jak w wieżach chłodniczych z obiegiem otwartym.

Jakość wody chłodzącej

Mogłoby się wydawać, że jakość wody w wieżach chłodzących nie ma większego znaczenia, bo przecież nawet nie mamy z nią nawet bezpośredniego kontaktu – nie jest to jednak przekonanie słuszne. Woda wykorzystana w układach chłodzenia musi być odpowiednio przygotowana, oczyszczona, by instalacja mogła funkcjonować sprawnie jak najdłużej. Woda nie może być zbyt twarda, konieczne jest odkamienianie wody chłodzącej, by cała instalacja mogła sprawnie funkcjonować jak najdłużej i by system nie zużywał niepotrzebnie zbyt dużo prądu (zakamienienie układu zawsze prowadzi do zwiększenia zużycia energii). Powinno nam także zależeć na wyeliminowaniu korozji, która powinna być wręcz priorytetem w każdym układzie chłodniczym. Konieczna jest również kontrola bakteriologiczna przy użyciu nowoczesnych biocydów oraz eliminacja osadów za pomocą odpowiednich filtrów, często także eliminacja zawiesin organicznych przy użyciu chemicznych biodyspersantów.

Materiał partnera