plastikowe skrzynie

Czy skrzynki plastikowe nadają się do kontaktu z żywnością?

Obecnie skrzynki plastikowe dostępne są w wielu wersjach, które różnią się między sobą nie tylko wymiarami, konstrukcją czy kolorem, ale również przeznaczeniem. Te, które mają mieć kontakt z żywnością, muszą spełniać ściśle określone wymogi. Jak rozpoznać czy skrzynka plastikowa może być wykorzystana do przechowywania artykułów spożywczych? Podpowiadamy.

Skrzynki plastikowe do kontaktu z żywnością a podstawa prawna

Skrzynki plastikowe, wprowadzone przez producentów do obrotu, muszą spełniać ściśle określone wymagania zawarte w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 roku w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także późniejszych poprawkach.

Rodzaje plastikowych skrzynek

Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów plastikowych opakowań oznaczonych cyframi od 1 do 7. Wśród nich wymienia się:

  • 1- PET politereftalan etylenu — materiał ten wykorzystywany jest podczas produkcji jednorazowych opakowań środków czystości. Nie może być on stosowany do kontaktu z żywnością, ponieważ występują w nim związki chemiczne, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka.
  • 2 – HDPE polietylen wysokiej gęstości — materiał ten może być wykorzystywany do wytwarzania pojemników do przechowywania żywności. Związek ten wykazuje odporność zarówno na niskie jak i wysokie temperatury. Cechuje się też dużą sztywnością i nie reaguje z kwasami i alkoholami. Może być używany wielokrotnie. 
  • 3 – PCV polichlorek winylu nie może być stosowany do przechowywania żywności, ponieważ do jego produkcji wykorzystuje się Bisfenol A, który jest szkodliwy dla zdrowia. Dodatkowo podczas podgrzewania materiał ten wytwarza dużo ftalanów.
  • 4 – LDPE — polietylen niskiej gęstości jest bezpiecznym dla ludzi tworzywem, choć nie tak jak HDPE i PP. Z tego powodu wykorzystuje się go jedynie do produkcji folii na wyroby piekarskie i mięso, a także pojemników takich jak np. te na keczup.
  • 5 – PP — polipropylen to bardzo bezpieczny materiał, który może być wykorzystywany do przechowywania żywności. Jest wytrzymały i odporny na wysoką temperaturę.
  • 6 – PS – polistyren nie powinien być stosowany do przechowywania żywności, ponieważ może wydzielać trujące substancje. Jest to materiał, z którego produkowany jest styropian.
  • 7 – inne tworzywa, które nie mogą być wykorzystywane do kontaktu z żywnością.

Bezpieczne opakowania na żywność produkowane przez Uniforte to te oznaczone numerem 2, 5 i 4. Materiały, których nie należy używać do kontaktu z artykułami spożywczymi to 3 i 7.

Materiał partnera