Artykuł sponsorowany

Co to znaczy, że kawa jest palona?

Co to znaczy, że kawa jest palona?

Tradycja produkcji oraz kultura przygotowywania i spożywania jednego z najpopularniejszych na świecie napojów jest niezwykle bogata. Wyróżniamy różne gatunki kawy – w tym słynną robustę oraz arabikę – i wiele napojów przyrządzanych na jej bazie. Podstawowy podział obejmuje jednak kawę surową oraz paloną, która cieszy się największym zainteresowaniem wśród kawoszy. Na czym dokładnie polega proces palenia kawy i w jaki sposób wpływa na jej smak?

Na czym polega palenie kawy?

Od chwili zasadzenia, do momentu, w którym trafią do ekspresu, ziarna kawowca przechodzą długą drogę. To wieloletnia uprawa drzewek i ręczne zbieranie owoców, które trzeba dokładnie oczyścić i wyłuskać. W ten sposób otrzymuje się surowe ziarna, które mogą zostać wykorzystane do sporządzenia kawy zwanej zieloną, a to ze względu na ich kolorystykę. Aby jednak wydobyć pełnię aromatu i smaku, kawę poddaje się działaniu wysokiej temperatury, czyli paleniu. Początkowo kawa sprowadzana z plantacji była właśnie surowa, dlatego trzeba było ją palić samodzielnie. Dopiero z czasem zaczęły powstawać palarnie kawy dysponujące wyspecjalizowanymi piecami. Przełomowym momentem związanym z procesem palenia kawy był rok 1862. To właśnie wtedy Julius Meinl zdecydował się wprowadzić na rynek gotową kawę paloną, co odmieniło kulturę spożywania kawy nie tylko w Austrii, ale i w całej Europie. Stopniowo gotowe kawy palone wchodziły do obrotu w kolejnych krajach – w Polsce miało to miejsce w XIX wieku. Zwyczaj zaparzania tak przygotowanego czarnego napoju na dobre upowszechnił się na świecie, a kawiarnie zyskały status miejsc, w których do dzisiaj kwitnie życie społeczne i towarzyskie.

Dlaczego kawa jest palona?

Palenie kawy jest procesem skomplikowanym, a każdy z jego etapów i parametrów – istotne znaczenie ma tu czas i temperatura – kształtuje ostateczny smak i aromat kawy, która zyskuje karmelowe nuty. To właśnie w palonych ziarnach intensywniej czuć olejki eteryczne, które tworzą idealny balans pomiędzy goryczką napoju, a jego kwasowością. Ziarna o danym stopniu palenia mają też konkretne zastosowania i nadają się do sporządzania różnych rodzajów kawy. Warto również zaznaczyć, że palenie ziaren zmniejsza ich twardość, dzięki czemu łatwiej się je mieli, a także można w ten sposób regulować poziom spożywanej kofeiny.

Stopnie palenia kawy

Proces palenia kawy może przebiegać w różnym czasie i w różnej temperaturze, co skutkuje różnym stopniem zbrązowienia ziaren. Wyróżniamy tu:

  • Palenie jasne – krótka obróbka cieplna pozwala uzyskać słabo zbrązowiałe ziarna o intensywnej kwasowości i wysokiej zawartości kofeiny.
  • Palenie średnie – nadaje ziarnom delikatnie brązowy kolor, z których przyrządza się aromatyczną kawę o karmelowych nutach i idealnym balansie smaku, znakomicie nadającą się do wiedeńskich receptur.
  • Palenie ciemne – pozwala uzyskać ciemne, mocno karmelizowane ziarna o głębokim aromacie i intensywnym smaku z nutami orzechowymi i czekoladowymi. Przyrządza się z nich np. espresso.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.