Bemar elektryczny czy gazowy? Czym kierować się przy wyborze optymalnego bemara?
Współczesna gastronomia jest nie do pomyślenia bez użycia profesjonalnych podgrzewaczy nazywanych bemarami. Urządzenia znane i powszechnie używane od kilkudziesięciu lat występują w bardzo dużej liczbie odmian i modeli. Nie licząc niewielkich bemarów nastawnych (ogrzewaczy) na pastę, podstawowy podział dostępnych na rynku urządzeń wynika ze sposobu zasilania – gazowego lub elektrycznego. Który rodzaj bemaru będzie optymalny?
Pod względem jakości działania bemary elektryczne i gazowe praktycznie nie różnią się między sobą. Oba typy zasilania zapewniają podobne parametry ogrzewania potraw: wysokość uzyskiwanych temperatur i możliwość ich precyzyjnej regulacji oraz utrzymywania na stałym poziomie.
Specjalista ze sklepu z wyposażeniem kuchennym Alimax zwraca uwagę na to, że niezależnie od rodzaju zasilania, ich sposób działania jest bardzo podobny: – Zarówno bemar elektryczny, jak też gazowy to rodzaj termosu, czyli naczynie włożone w naczynie, pomiędzy którymi znajduje się przestrzeń wypełniona powietrzem (tzw. bemar suchy) lub wodą (bemar mokry). W obu przypadkach celem jest uniknięcie bezpośredniego ogrzewania naczynia, w którym znajdują się produkty spożywcze, dzięki czemu można uniknąć przegrzewania i przypalania potraw.
Bemar elektryczny versus bemar gazowy
Podstawowa różnica pomiędzy bemarem elektrycznym i gazowym polega na odmiennej konstrukcji systemów grzejnych. W bemarze elektrycznym cały układ sprowadza się do grzałki - konstrukcja jest prosta i mało awaryjna. W przypadku bemaru elektrycznego obsługa, naprawy i ewentualne kontrole serwisowe są ograniczone do minimum. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne w użyciu. Oczywiście pod warunkiem, że będziemy mieli dostęp do energii elektrycznej.
Powszechnie stosowane bemary elektryczne występują we wszystkich popularnych wersjach: jako urządzenia nastawne, wpuszczane w blaty, ale także wolnostojące i mobilne. W tym ostatnim typie w zasadzie nie spotykamy bemarów gazowych. Wynika to z faktu, że bemary w formie wózka używane są przede wszystkim wewnątrz budynków (wymagają równych nawierzchni), gdzie nie ma najmniejszego problemu z dostępem do energii elektrycznej. W takich warunkach stosowanie mobilnych bemarów gazowych, które wymagają zainstalowania butli z paliwem, byłoby mało komfortowe.
Bemary gazowe doskonale sprawdzą się wszędzie tam, gdzie nie musimy zapewniać ich mobilności, np. wtedy, gdy wykorzystujemy stałe linie wydawcze. Bemary gazowe występują przede wszystkim jako urządzenia stacjonarne i nastawne. Ich dużą zaletą jest niezależność od energii elektrycznej, co jest niezwykle cenne w przypadku wszelkiego rodzaju gastronomii typu food truck. Bemary gazowe pracujące w oparciu o spalanie gazu propan-butan bardzo poszerzają możliwości serwowania posiłków w warunkach terenowych, np. w czasie imprez plenerowych takich jak koncerty, festyny, zawody sportowe czy różnego typu imprezy targowe.
Optymalnym wyborem będzie bemar elektryczny czy gazowy?
Przedstawione wyżej zestawienie cech bemarów elektrycznych i gazowych nie pozostawia złudzeń: bemar powinniśmy dobierać pod kątem dostępności zasilania i wymagań dotyczących mobilności urządzenia. Jeżeli potrzebujemy łatwego przemieszczania się na terenie budynku, np. w sali bankietowej czy szpitalu, to optymalnym wyborem będzie bemar elektryczny. W sytuacji, gdy priorytetem jest uniezależnienie się od energii elektrycznej oczywistym wyborem jest bemar gazowy.
Do rozstrzygnięcia pozostaje kwestia, jaki bemar wybrać w warunkach, w których mamy łatwy dostęp do energii elektrycznej i do przyłącza gazu, a od urządzenia nie wymaga się mobilności? Rozstrzygnięcie przyniesie analiza kosztów: paliwa i użytkowania (serwis, naprawy). Gaz jest zazwyczaj paliwem znacznie tańszym, za to energia elektryczna zapewnia maksymalny komfort. Do nas należy decyzja, co cenimy sobie wyżej: wygodę czy oszczędną eksploatację.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana